Hopp til innhold

Høyre-leder: Overrasket og skuffet

Høyre-leder i Hedmark, Rune Øygarden, sier han skulle ønske Erna Solberg hadde gitt landbruksministerposten til en mer profilert landbrukspolitiker.

Rune Øygarden

Leder or Hedmark Høyre, Rune Øygarden, sier han er skuffet over at Erna Solberg har valgt en pekt ut en landbruksminister uten erfaring fra landbrukspolitikk.

Foto: Helle Therese Kongsrud / NRK

Sylvi Listhaug (Frp)

Sylvi Listhaug (FrP) fra Oslo er påtroppende landbruksminister

Foto: NRK

– Jeg er selvfølgelig overrasket og skuffet over at det ikke var distrikts-Norge som fikk landbruksministeren, innrømmer Rune Øygarden, leder i Hedmark Høyre.

Flere bønder uttrykte stor bekymring når det begynte å gå rykter om at FrP skulle få ansvaret for landbrukspolitikken fremover.

Tirsdag gikk Rune Øygarden ut i Hamar Arbeiderblad for å roe situasjonen, og forklarte at ryktene om en landbruksministerr fra FrP «...må stamme fra noen i Norges Bondelag som har mareritt.».

Men i dag ble det klart at det er FrP-politikeren Sylvi Listhaug fra Oslo som blir påtroppende landbruksminister i Solberg-regjeringen. Hun har tidligere beskrevet landbrukssektoren som «kommunisme på norsk».

– Synd Innlandet ikke nådde gjennom

Men selv om FrP skal få styre norsk landbruk fremover, mener lederen for Hedmark Høyre at det allikevel ikke betyr at mange bønders mareritt nå har blitt virkelighet. I og med at Listhaug har takket ja til ministerposten, mener han det betyr at hun har lyst til å gjøre en god jobb for landbruket.

– Det er ikke et mål for noen regjering å svekke matproduksjonen i Norge. Vi må gi Listhaug en sjanse, for hun er en dyktig person som har gjort en god jobb i byrådet i Oslo, forklarer Øygarden.

Men han skulle ønske at man heller hadde valgt en politiker med større erfaring innenfor landbrukspolitikk.

– I forhandlinger med interesseorganisasjoner for bøndene er det en styrke å ha en klar profil som landbrukspolitiker, i tillegg til at jeg er opptatt av at vi i den påtroppende regjeringen bør ha representanter med kontakter ute i distriktene. Men den påtroppende fiskeriministeren er fra Troms, så det er jo positivt, sier Øygarden.

Han understreker at selv om Listhaug opprinnelig er fra Møre og Romsdal er hun kjent som Oslo-politiker. Og han legger ikke skjul på at han synes det er synd at Innlandet ikke nådde gjennom når ministerkabalen ble lagt.

– Vi hadde jo forhåpninger om at Innlandet skulle få en ministerpost, så regjeringen har ikke blitt helt som vi har ønsket. Men man kan heller ikke tømme Stortinget for kapasiteter, så det er mye som må stemme når en regjering skal settes sammen.

Leder i Oppland Bondelag, Trond Ellingsbø

Leder i Oppland Bondelag, Trond Ellingsbø, håper den påtroppende landbruksministeren fokuser praktiske løsninger enn politisk ideologi. Bildet er tatt under demonstrasjonene i Oslo o forkant av fjorårets landbruksoppgjør.

Foto: Elin Fossum / NRK

– Klart det blir krevende

Leder i Oppland Bondelag, Trond Ellingsbø, legger ikke skjul på at det blir krevende med FrP bak roret for å styre landbrukspolitikken.

– Det er en del av grunnprinsippene i norsk landbrukspolitikk som settes under press, blant annet ønsket om å redusere overføringene til landbruket og minske tollvernet, mener Ellingsbø.

Men han ser allikevel lyst på fremtida. Selv om påtroppende landbruksminister ikke har egen erfaring fra landbruket, forklarer Ellingsbø at Bondelaget vil bistå i å gi henne den kunnskapen hun behøver.

– Så jeg tror at vi i Bondelaget får være med og formidle vår kunnskap og påvirke slik at vi fortsatt kan ha en god matproduksjon her i landet.

Han tror bondelaget vil jobbe intensivt med å starte dialogene med Listhaug så fort som mulig. Han mener det absolutt viktigste med samtalene er at man først konsentrerer seg om praktiske løsninger som lar seg gjennomføre i landbruket før man begynner å trumfe igjennom den politiske ideologien.

– Det blir vanskelig å ha en dialog hvis man fokuserer på ideologi før en ser på løsningene. Vi vet at regjeringene vil endre retningen for landbruket, og den retningsendringen vil vi være med på for å forhindre ulykker på veien, sier Ellingsbø.

Flere saker fra Innlandet