Tora (82) evakuert: Jeg vil flytte hjem igjen når flommen er over

TRYSIL (NRK): Beboerne langs Trysilelva følger nøye med på vannstanden. Onsdag ble Tora Nerberg evakuert fra gården sin.

En person evakuert fra denne gården i Trysilelva

GÅRD I ELVA: Ei eldre dame, Tora Nerberg, er evakuert fra denne gården i Trysilelva. Adkomstveien står under vann.

Foto: Bjørn Erik Rygg Lunde / NRK

I Trysilelva er vannstanden nå halvannen meter høyere enn i helga og vognene på Trysilelva camping er flyttet til et sikkert sted.

Vannføringen i elva har passert merket for femårsflom.

Tora Nerberg (82) måtte onsdag evakueres fra gården hun bor på ved Trysilelva, fordi vannet har oversvømt veien til gården. Hun er midlertidig bosatt ved et eldrehjem i kommunen.

– Det er ikke noe morsomt å måtte flytte. Jeg har kjøpt meg vadere og staver slik at jeg kunne gå over selv om det var litt vann, men nå er det for mye, sier Nerberg.

Hun har bodd på gården i førti år.

Er du redd for elva?

– Nei, jeg tenker ikke så mye på det. Vannet kommer sakte. Og husene har ikke blitt tatt. Men vi hadde vann i kjelleren i 1995, sier Nerberg.

Tora Nerberg

EVAKUERT: Tora Nerberg ble evakuert fra hjemmet sitt onsdag. Hun ser fram til å flytte hjem igjen når vannet har gått tilbake.

Foto: Kjell Åge Kampestuen / NRK

Meldt mye regn fredag

Hans Martin Aas, teknisk sjef i Trysil kommune, forbereder seg nå på mer vann i elver og vassdrag. Fredag er det nemlig meldt opp mot 40–50 millimeter regn enkelte steder på Østlandet. Det kan bli korte, men kraftige skybrudd lokalt.

– Vi er spent på utviklinga mot helga. Vi arbeider for å ha alle stikkrenner åpne. Samtidig må vi sørge for å informere innbyggerne våre om utviklinga, og hva de selv kan gjøre for å hindre skade, sier Aas.

Han nevner blant annet at alle løse gjenstander i nærheten av elver og vassdrag må sikres, slik at de ikke blir tatt av vannet. Det er også viktig at folk som tidligere har hatt vann i kjelleren, sikrer gjenstander slik at man unngår skade i størst mulig grad.

Reporter Kjell Åge Kampestuen orienterer om flomfaren i Trysilelva

Status på flommen ved 19-tiden onsdag kveld.

E16 stengt

Onsdag er E16 er stengt mellom Kongsvinger og Masterud som følge av flom. Omkjøring er skiltet, melder Vegtrafikksentralen øst.

Sør-Odal kommune har egne målinger for vannstanden i Glomma, og fra fredag til tirsdag viste målingene at elva steg med over én meter, skriver avisa Glåmdalen. Dermed kryper vannet stadig nærmere veier og campingplasser.

Flomfaren er på oransje nivå – nivå tre av fire – for Buskerud, Oppland og Hedmark, ifølge varsom.no. Kraftig snøsmelting har gitt stor vannføring i elvene på Østlandet. Trysilelva, Glomma og Drammenselva er mest utsatt.

Flom i Glomma, E16 stengt

OVERSVØMT: E16 er stengt ved Kongsvinger på grunn av flom i Glomma. Vannstanden i Glomma har steget med over én meter på få dager.

Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix