Hopp til innhold

Kvitfjell-ulykken: 14-åring kjørte på mannen som døde

Mannen som døde i alpinanlegget i Kvitfjell 1. desember ble påkjørt mens han sto stille i bakken. Gutten som kjørte på ham er under strafferettslig alder.

Kvitfjell alpinanlegg

DØDSULYKKE: Det var her, like sør for mellomstasjonen på østsiden av alpinanlegget i Kvitfjell, at 14-åringen kjørte inn i mannen i 50-årene.

Foto: Geir Randby / NRK

Lenge slet politiet med å finne ut hva som skjedde den skjebnesvangre ettermiddagen.

Nå har et vitne meldt seg. Han hadde blitt forbikjørt av den unge gutten, og så selve krasjen som førte til at en sørlending i 50-årene omkom.

– Avdøde sto ifølge vitnet rolig i bakken, på et sted som politiet vurderer som en trygg plass å stå, forteller politioverbetjent Svein Morten Laingen ved Midt-Gudbrandsdal lensmannskontor.

Under kriminell lavalder

Svein Morten Laingen

OVERSIKT: Politioverbetjent Svein Morten Laingen på Midt-Gudbrandsdal lensmannskontor sier de har oversikt over hva som skjedde 1. desember.

Foto: Sindre Auståker Johansen / NRK

Politiet har ikke etterforsket saken ferdig, og har heller ikke fått snakket med tenåringsgutten. Det er fortsatt uklart hvor fort han kjørte.

– Vi har fått den foreløpige obduksjonsrapporten, men ønsker ikke å si noe om innholdet i den, sier Laingen.

– Hva betyr det for arbeidet deres videre at gutten bare er 14 år?

– Den kriminelle lavalder i Norge er 15 år. Ut fra det generelle lovverket vil han da ikke bli siktet eller tiltalt for noe etter ulykken, sier han.

14-åringen var med alpinklubben sin i Kvitfjell, men ulykka skjedde ikke under trening. Ulykka skjedde et annet sted enn klubben trente, ifølge politiet.

NRK har vært i kontakt med styrelederen i den aktuelle skiklubben.

Lederen i klubben opplyser at kriseteamet i hjemkommunen til gutten ble koplet på raskt etter ulykka, og de har bistått dem som ønsket det.

Klubben har ellers holdt seg oppdatert på guttens helsetilstand i tida etter ulykka.

Gutten selv ble alvorlig skadet i kollisjonen og sendt til Ullevål. Han skal nå være utenfor livsfare og på bedringens vei.

Kan bli erstatningsansvarlig

Helge Husebye Haug, advokat

FORSIKRET: Advokat Helge Husebye Haug mener mange ikke vet at de er godt dekket hvis man skader andre.

Foto: Norman & Co

Helge Husebye Haug er en av landets mest erfarne advokater innenfor forsikring og erstatning. Uten å ta stilling til hva som skjedde i Kvitfjell, forteller han at det er noen generelle regler som gjelder.

– Både barn og voksne er ansvarlige for sine handlinger. Kan det påvises uaktsomhet som fører til skade på andre, kan du få et økonomisk ansvar, sier han.

Ulykker som den i Kvitfjell, er vanskelig for alle involverte. Hvis man i tillegg må forholde seg til økonomiske krav, kan det bli ekstra tungt.

– Det folk bør vite da, er at hjem-innbo-forsikringen din dekker slike ting. Disse forsikringene dekker et uaktsomhetsansvar, forteller Haug.

Han sier altfor få vet at man er svært godt dekket på disse områdene.

– Statistisk sett er det altfor få ansvarssaker. Når det skjer ulykker som gir andre skader, og du tenker at ulykken ikke burde skjedd, bør du se om det er noen som har ansvaret for ulykken, sier Haug.

Kvitfjell sesongåpning 2019

KVITFJELL: Alpinanlegget i liene overfor Fåvang i Gudbrandsdalen brukes av mange alpinklubber.

Foto: Eilin Spolén Juva / NRK

Klare regler i alpinbakker

Ledelsen i Kvitfjell vil ikke si noe om ulykken 1. desember, men at kravene til aktsomhet i bakken er meget klare.

Odd Stensrud

KLARE REGLER: Odd Stensrud i Kvitfjell sier reglene du skal følge når du besøker bakken er klare.

Foto: Reidar Gregersen / NRK

– De alpine skivettreglene er gode og gjelder selvsagt også i Kvitfjell. Vi mener vi informerer godt om dem gjennom både skilting og alpinguidene våre, sier daglig leder i Alpinco, Odd Stensrud.

Alpinvettreglene forteller blant annet at du ikke skal kjøre på et vis som utsetter deg selv eller andre for skader. Du skal avpasse farten, og du har ansvar for å ikke kjøre på noen når du kommer bakfra.