Hopp til innhold

Dødsulykke i alpinanlegg: – Vi vet ikke hva som har skjedd

KVITFJELL (NRK): Politiet vil snakke med vitner som kan ha sett ulykken mellom en mann og en tenåring i Kvitfjell søndag.

Kvitfjell alpinanlegg

DØDSULYKKE: Det var her, like sør for mellomstasjonen på østsiden av alpinanlegget i Kvitfjell, at ulykka skjedde søndag ettermiddag.

Foto: Geir Randby / NRK

– Vi vet faktisk ikke hva som har skjedd, sier lensmann i Midt-Gudbrandsdal, Jon Gaarden.

I går ettermiddag omkom en voksen mann og en tenåringsgutt ble hardt skadd i en ulykke ved det populære alpinanlegget i Ringebu.

Ulykka skjedde rett sør for mellomstasjonen på østsiden av alpinanlegget ved 12.30-tiden.

Startet hjerte og lungeredning

– Folk som sto i kø til stolheisen her hørte et smell, og snudde seg. Da så de at det lå to personer inn mot gjerde på nedsiden, sier Gaarden og peker.

Lensmann i Midt-Gudbrandsdal, Jon Gaarden.

ØNSKER HJELP: Politiet ber folk som var i alpinanlegget i Kvitfjell, og som kan ha sett ulykka om å ta kontakt, forteller lensmann i Midt-Gudbrandsdal, Jon Gaarden.

Foto: Geir Randby / NRK

Gaarden forteller at de raskt oppdaget at mannen hadde hjertestans, og at hjerte- og lungeredning ble satt igang.

– Det kom fort en skipatrulje til stedet, i tillegg til en lege som tilfeldigvis var i skianlegget. De fikk gitt førstehjelp rimelig fort, men dessverre sto ikke livet til å redde for mannen.

Ber øyevitner melde seg

Så langt har ikke politiet kommet i kontakt med noen som så hva som skjedde.

– Vi er fryktelig interessert i å høre hvis noen har sett dette. Vi vil gjerne ha kontakt med disse menneskene, sier Gaarden.

Det var fint vær i Kvitfjell i helga, og mange hadde tatt turen til alpinanlegget. Gaarden ber derfor vitner å ta kontakt.

Kvitfjell Alpinanlegg har ikke ønsket å snakke med NRK i dag. I går sa daglig leder, Odd Stensrud, at ulykka har gjort et sterkt inntrykk, og at de er preget av den tragiske ulykken.

– Trygt å kjøre på ski

Ifølge Alpinanleggenes Landsforening har det gjennom de siste årene vært en til tre dødsfall i norske alpinanlegg pr. sesong.

Camilla Sylling Clausen

VIL VARIERE: Generalsekretær i Alpinanleggenes Landsforening, Camilla Sylling Clausen, forteller at antallet alvorlige ulykker i norske alpinanlegg alltid vil variere fra sesong til sesong.

Foto: Alpinanleggenes Landsforening/Ola Matsson Skistar Trysil

– Vi har rundt syv millioner betalte skidager i Norge. Enhver alvorlig ulykke er tragisk, og vi er alltid opptatt av å se om det er ting som kunne vært gjort annerledes fra bransjen sin side for å unngå ulykker, sier generalsekretær, Camilla Sylling Clausen.

Hun forteller at de legger stor vekt på det skadeforebyggende arbeidet.

– Dette arbeidet pågår kontinuerlig og er alltid i utvikling. Men i det store bildet er det slik at det må anses som trygt å kjøre på ski i norske alpinanlegg til tross for at det dessverre skjer ulykker, sier hun.

Var på trening

Tenåringsgutten ligger nå på Ullevål sykehus, og det er uavklart hvor alvorlig skadd han er.

– Den omkomne har en hytte i området. Den yngre karen var på trening, men det var ikke i forbindelse med trening at ulykka skjedde, forteller Gaarden.

Han forteller videre at den avdøde nå er sendt til obduksjon for å få svar på årsaken til dødsfallet.