Blå Kors vil etabelere Barnas stasjon i seks byer i landet. Første by ut var Fredrikstad, videre følger Trondheim og over nyttår vil de starte opp på Hamar.
Med hjelp fra Barnas stasjon får barn av rusmisbrukere en sjanse til å bo med foreldrene sine.
Foto: Bjørn Opsahl / NRKHensikten er at foreldrene og barna skal få hjelp på et tidligere stadie. Når barnevernet kobles inn er det ofte for sent og mange får adferdsproblemer det er vanskelig å reparere.
Ved hjelp av Barnas stasjon kan rusmisbrukere få hjelp og oppfølging allerede i begynnelsen av graviditeten. Hjelpen fortsetter etter fødselen, slik at de kan lære seg å bli en familie.
Blant annet får familiene sitt eget undervisningsopplegg.
TV-aksjonen støtter
Budsjettet for Barnas stasjon er på tre millioner kroner i året. Høstens TV-aksjon skal være med på finansieringen. I tillegg er de nødt til å skaffe penger fra andre steder.
På Hamar skal de ha fire faste stillinger, for fagpersoner med utdanning innen barnevern.
Barnas stasjon i Fredrikstad kan vise til gode resultater. Likevel er kommunene lite villig til å støtte prosjektet.
- Et kjempeløft
Lise Balke jobber med forebyggende arbeid i barneverntjenesten i Hamar. Hun er kjempefornøyd med at Barnas stasjoen skla etableres på Hamar.
- Dette er et kjempeløft til de tiltakene vi har i dag, nå kan vi hjelpe familiene tidligere og mer intensivt, sier Balke.
Hun understreker at det er viktig å tilpasse hjelpen ut fra det familien trenger, og ikke at familiene skal tilpasse seg et bestemt opplegg.
Først i Fredrikstad
Lise Ødegård har vært med å starte Barnas stasjon i Fredrikstad.
Foto: Bjørn Opsahl / NRKDet var Lise Ødegård som var initiativtaker til å starte Barnas Stasjon. Etter å ha jobbet som barnevernpedagog i flere år, ønsket hun møte familiene på en annen måte.
Landets første Barnas stasjon åpnet i Fredrikstad. På to og et halvt år har de hatt en fra 50 brukere til nærmere 200 brukere i år.
- Denne typen forebyggende arbeid sparer folk for menneskelige lidelser og samfunnet for millioner i form av trygdeutgifter, sier Ødegård.
I Fredrikstad har seks ansatte, alle er utdannet innen barnevernsarbeid.
De hjelper blant annet barna med lekser, spiser sammen, lager opplegg med utdanning og avtaler for samværsrett med fedre.