Hopp til innhold

Stinn brakke på lokalbiblioteket

Stjerneforfatter Lars Mytting trakk fullt hus da han lanserte den nye romanen sin Søsterklokkene på biblioteket i hjembygda.

Lars Mytting

POPULÆR: Lars Mytting signerte flere hundre bøker under dagens lansering av hans nye roman.

Foto: Geir Randby / NRK

Det var lang kø en time før dørene åpnet da 300 personer møtte opp for å få signert boka av forfatteren sjøl.

– Det er jo en begivenhet at Lars Mytting skal utgi ny bok. Vi er veldig stolte av at han er herfra. Jeg synes det er fantastisk at boklanseringa skal være her, det er jo helt utrolig stilig, sier Gunnvor Bolstad Rustad.

Hun og mange sambygdinger med henne, tok turen til biblioteket på Ringebu for å sikre seg et eksemplar av den nyutgitte boka.

– Han har en helt egen stemning i måten å skrive på. Det er nesten eventyraktig føler jeg, også er det samtidig den linken lokalt her. Man kan jo fryde seg over å finne de lokale stedsnavnene, sier hun.

Boklansering, Mytting

300 FRAMMØTTE: i Ringebu kommune bor de 4500 personer, 300 av disse hadde tatt turen for å delta på boklanseringen.

Foto: Geir Randby / NRK

Hjemdalen er viktig

Handlingen i boka foregår i hjembygda til forfatteren. Det har også tidligere bøker gjort, noe leserne i Fåvang og Ringebu setter pris på.

Hvorfor alle henvisningen til Gudbrandsdalen?

– Det er der jeg har hele fortellertradisjonen min fra. Det er det muntlige i dalen som har flytt inn i mye av teksten min. Den breibeinte måten å prate på da. Jeg dikter opp en fiktiv Gudbrandsdal i alle bøkene mine, forteller Lars Mytting.

I dag bor Mytting i Elverum, men hjembygda har satt dype spor.

– Jeg brukte 20 år på å vokse opp, og resten av livet på å skrive herfra, sier han.

Kjenner seg igjen

Selv om Lars Mytting nå er en internasjonalt anerkjent forfatter, er det ikke tvil om at de lokale leserne setter ekstra stor pris på gjenkjennelsesaspektet i bøkene hans.

– Vi er på en måte i Gudbrandsdalen, samtidig som det er fiktivt. Også er det alle observasjonene av de lokale måtene å uttrykke seg på, å betrakte naboene på, sier Bolstad Rustad.

Og for mange er Mytting også et personlig kjennskap.

– Jeg har kjent han i mange år. Han er hyttenaboen min og jeg synes han skriver veldig godt. Jeg er stor fan. Han har mye kunnskap, så det er lærerikt å lese det han skriver, sier en av damene i køen.

Lars Mytting, Søsterklokkene

FEMTE BOK: Mytting har gitt ut tre romaner og en faktabok. Søsterklokkene blir hans femte utgivelse.

Foto: Gyldendal

Gode anmeldelser

Den lokale bokhandelen forhåndsbestilte 900 eksemplarer av den kritikerroste romanen, før kveldens lansering. Allerede er 300 av dem solgt.

Boka har fått svært gode anmeldelser, blant annet her i NRK. I VG fikk boka terningkast 5. I Dagens Næringsliv blir boka omtalt som en «strålende historisk roman», mens Adresseavisen ga boka terningkast 6. Gode anmeldelser betyr noe for forfatteren sjøl.

– Det er en heder det, etter å ha sittet alene i noen år med teksten og vært usikker på hvordan den blir fortolket. Om teksten er brei nok til å bli forstått, og smal nok til å være original, sier han.