Disse bøkene skal redde bokhøsten

Etter en tøff start for bokbransjen i 2018, har forlagene likevel stor tro på bokhøsten. De mener redningen blir strikkebøker, kjente forfattere, og en sterk bølge av unge, kvinnelige forfattere.

Disse skal reded bok-høsten.

Vigdis Hjort, Iman Meskini, Lars Saabye Christensen og Ulrikke Falch kommer med bøker i høst.

Foto: Berit Roald/Lise Åserud/Gorm Kallestad/ / NTB Scanpix

Jorunn Sandsmark, forlagssjef i Kagge Forlag

HAR TROEN: Jorunn Sandsmark i Kagge forlag har fortsatt troen på bokhøsten, tross nedgang i boksalget i 2018.

Foto: Kaja Marie Andreassen / NRK

– Det blir en travel, men god høst for forlaget, sier Jorunn Sandsmark som er forlagssjef i Kagge forlag.

I første halvår er salget av skjønnlitteratur 13 prosent lavere enn på samme tid i fjor og det totale salget av bøker har gått ned med åtte prosent.

– Jeg synes det er altfor tidlig å si at nedgangen er en trend. Jeg tror at vi må gi det litt mer tid og se hvordan høsten utvikler seg, sier Sandsmark.

Hun mener strikkeboken «Klompelompes vinterbarn» kommer til å selge godt også i høst. Ellers har hun tro på «Hyttebok fra helvete» av Are Kalvø, og Ruth Lillegravens psykologiske thriller «Alt er mitt».

– Så kommer det bok av Sylvi Listhaug, og hun er det mange som er nysgjerrige på. Mye av det man får ellers er korte sitater og bare deler av en sak, men nå får hun mulighet til å skrive litt lenger, og det tror jeg mange ønsker å lese, sier hun.

Et oppgjør med #metoo

Boka Jenteloven. Feministisk førstehjelp.

FORVENTNINGER: Det er store forventninger til «Jenteloven» av Ulrikke Falch og Sofie Frøysaa.

Markedssjef i Gyldendal, Harald Fougner, trekker frem bøkene «Så mye hadde jeg» av Trude Marstein, og «Søsterklokkene» av Lars Mytting som bøker han tror kommer til å selge godt.

Det er likevel en bok han tror kommer til å bli veldig synlig.

– Det er «Jenteloven» av Ulrikke Falch og Sofie Frøysaa, sier Fougner.

Harald Fougner, Gyldendal

FINE TITLER: Harald Fougner i Gyldendal mener fine titler som «Jenteloven» av Ulrikke Falch og Sofie Frøysaa vil redde bokhøsten.

Foto: Privat

Boka kommer i kjølvannet av #metoo-kampanjen som har røsket tak i den seksuelle trakasseringen i arbeidslivet.

– Mange opplever nok trakassering allerede på barneskolen, og i «Jenteloven» tar Falch og Frøysaa et personlig oppgjør med den seksualiserte kulturen som møter unge i dag, sier Fougner.

Flere kjente forfattere

Forlagene tror bøker fra flere kjente forfattere kommer til å redde bokhøsten.

Aller størst oppmerksomhet tror Cappelen Damm det kommer til å være rundt Lars Saabye Christensen med «Byens spor. Maj», og Vigdis Hjort med «Lærerinnens sang».

Aschehoug trekker frem Norges krimdronning Unni Lindell med «Dronen».

Forlaget Oktober har stor tro på Jon Michelet sin «Krigerens hjemkomst», det siste bindet i det store eposet om krigen på havet, som Michelet rakk å fullføre før han gikk bort i april i år.

Unge, lovende og kvinnelige

– Vi har en vifte med sterke, yngre, kvinnelige forfattere som alle utmerker seg denne høsten, sier Ellen Hognes som er markedssjef i Forlaget Oktober.

Hun tror «Barnet» av Kjersti Annesdatter Skomsvold, og «Bok om sorg» av Maria Navorro Skarranger kommer til å bli godt lest.

Også Cappelen Damm har stor tro på unge kvinner, og trekker frem følgende stemmer fra deres utgivelser:

 • Iman Meskini, kjent som karakteren Sana i NRK-serien SKAM, som skriver bok om hijab i «#minhistorieminmening».
 • Blogger Sophie Elise som skriver om å være håpløst forelska i boka «Elsk meg».
 • Gine Cornelia Pedersen med «Vår i det hinsidige», en bok om en ung jentes oppvåkning.

Kulturstrøm

 • Klassisk musikk økte mest i 2018

  Streaming av klassisk musikk økte med 10,2 prosent i 2018, sammenlignet med året før. For samtlige andre musikksjangere var økningen på 5,7 prosent. Det viser nye tall fra plateindustrien, skriver BBC. Det er artister som sangerne Andrea Bocelli og Katherine Jenkins, cellisten Sheku Kanneh-Mason og pianisten pianist Ludovico Einaudi som trekker lyttere. Samtidig økte salget av CD-er med klassisk musikk med 6,9 prosent.

  Bocelli
  Foto: Marie Peyre / NRK
 • Beskylder R. Kelly for trusler

  Et av R. Kellys påstoffe ofre sier til CNN at rapperen har truet henne, etter å ha deltatt i dokumentarserien «Surviving R. Kelly». I programmet snakker den nå 21 år gamle kvinnen Faith Rodgers (bildet) om en hendelse i fjor. I 2018 gikk Rodgers til sak mot Kelly, der hun beskyldte rapperen for å skjenket henne alkohol, overfalt henne, og påført henne en seksuelt overførbar sykdom. Nå hevder hun å ha mottatt trusler i et brev, der Kelly truer med å sverte ryktet hennes. I en e-post til CNN svarer Kellys advokat at brevet ikke kommer fra Kelly.

  Faith Rodgers
  Foto: JEENAH MOON / Reuters
 • Facebook vil støtte nyhetene

  Facebook skal investere i nyhetsbransjen. 300 millioner dollar settes av til å støtte ulike prosjekter innen nyhetsmediene, opplyser selskapet i en pressemelding. I løpet av tre år skal selskapet investere 300 millioner dollar i nyhetsprogrammer, partnere og innhold, ifølge CNN. Noe av midlene skal gå direkte til organisasjoner som medieorganisasjonen Pulitzer Center og Report for America, som jobber for bedre dekning av lokale nyheter. (NTB)