Disse bøkene skal redde bokhøsten

Etter en tøff start for bokbransjen i 2018, har forlagene likevel stor tro på bokhøsten. De mener redningen blir strikkebøker, kjente forfattere, og en sterk bølge av unge, kvinnelige forfattere.

Disse skal reded bok-høsten.

Vigdis Hjort, Iman Meskini, Lars Saabye Christensen og Ulrikke Falch kommer med bøker i høst.

Foto: Berit Roald/Lise Åserud/Gorm Kallestad/ / NTB Scanpix

Jorunn Sandsmark, forlagssjef i Kagge Forlag

HAR TROEN: Jorunn Sandsmark i Kagge forlag har fortsatt troen på bokhøsten, tross nedgang i boksalget i 2018.

Foto: Kaja Marie Andreassen / NRK

– Det blir en travel, men god høst for forlaget, sier Jorunn Sandsmark som er forlagssjef i Kagge forlag.

I første halvår er salget av skjønnlitteratur 13 prosent lavere enn på samme tid i fjor og det totale salget av bøker har gått ned med åtte prosent.

– Jeg synes det er altfor tidlig å si at nedgangen er en trend. Jeg tror at vi må gi det litt mer tid og se hvordan høsten utvikler seg, sier Sandsmark.

Hun mener strikkeboken «Klompelompes vinterbarn» kommer til å selge godt også i høst. Ellers har hun tro på «Hyttebok fra helvete» av Are Kalvø, og Ruth Lillegravens psykologiske thriller «Alt er mitt».

– Så kommer det bok av Sylvi Listhaug, og hun er det mange som er nysgjerrige på. Mye av det man får ellers er korte sitater og bare deler av en sak, men nå får hun mulighet til å skrive litt lenger, og det tror jeg mange ønsker å lese, sier hun.

Et oppgjør med #metoo

Boka Jenteloven. Feministisk førstehjelp.

FORVENTNINGER: Det er store forventninger til «Jenteloven» av Ulrikke Falch og Sofie Frøysaa.

Markedssjef i Gyldendal, Harald Fougner, trekker frem bøkene «Så mye hadde jeg» av Trude Marstein, og «Søsterklokkene» av Lars Mytting som bøker han tror kommer til å selge godt.

Det er likevel en bok han tror kommer til å bli veldig synlig.

– Det er «Jenteloven» av Ulrikke Falch og Sofie Frøysaa, sier Fougner.

Harald Fougner, Gyldendal

FINE TITLER: Harald Fougner i Gyldendal mener fine titler som «Jenteloven» av Ulrikke Falch og Sofie Frøysaa vil redde bokhøsten.

Foto: Privat

Boka kommer i kjølvannet av #metoo-kampanjen som har røsket tak i den seksuelle trakasseringen i arbeidslivet.

– Mange opplever nok trakassering allerede på barneskolen, og i «Jenteloven» tar Falch og Frøysaa et personlig oppgjør med den seksualiserte kulturen som møter unge i dag, sier Fougner.

Flere kjente forfattere

Forlagene tror bøker fra flere kjente forfattere kommer til å redde bokhøsten.

Aller størst oppmerksomhet tror Cappelen Damm det kommer til å være rundt Lars Saabye Christensen med «Byens spor. Maj», og Vigdis Hjort med «Lærerinnens sang».

Aschehoug trekker frem Norges krimdronning Unni Lindell med «Dronen».

Forlaget Oktober har stor tro på Jon Michelet sin «Krigerens hjemkomst», det siste bindet i det store eposet om krigen på havet, som Michelet rakk å fullføre før han gikk bort i april i år.

Unge, lovende og kvinnelige

– Vi har en vifte med sterke, yngre, kvinnelige forfattere som alle utmerker seg denne høsten, sier Ellen Hognes som er markedssjef i Forlaget Oktober.

Hun tror «Barnet» av Kjersti Annesdatter Skomsvold, og «Bok om sorg» av Maria Navorro Skarranger kommer til å bli godt lest.

Også Cappelen Damm har stor tro på unge kvinner, og trekker frem følgende stemmer fra deres utgivelser:

 • Iman Meskini, kjent som karakteren Sana i NRK-serien SKAM, som skriver bok om hijab i «#minhistorieminmening».
 • Blogger Sophie Elise som skriver om å være håpløst forelska i boka «Elsk meg».
 • Gine Cornelia Pedersen med «Vår i det hinsidige», en bok om en ung jentes oppvåkning.

Kulturstrøm

 • Dette er P3-favorittene akkurat nå

  Hver uke lager NRK P3 en Spotify-liste med musikken de synes du bør sjekke ut. Ronny Brede Aase mener du bør spesielt være obs på Astrid S sin låt «The First One». Se alle anbefalingene her.

  Astrid S
  Foto: Gitte Johannessen / NTB scanpix
 • Frykter at journalister forfølges

  Forkjempere for pressefrihet frykter at journalister og medier vil bli stilt for retten i USA i kjølvannet av tiltalen mot Julian Assange.

  Flere presseorganisasjoner og medieeksperter reagerer sterkt på utviklingen i saken og betegner den som skremmende.

  – At Julian Assange tiltales for brudd på spionasjeloven, utgjør en direkte trussel mot pressefriheten og undersøkende journalistikk, advarer Reportere uten grenser.

  (NTB)

 • Stones sier fra seg rettigheter

  22 år etter at The Verves monsterhit «Bitter Sweet Symphony» ble sluppet, har bandets låtskriver Richard Ashcroft fått rettighetene til låten. Tidligere har Mick Jagger og Keith Richards fra The Rolling Stones vært kreditert som låtskrivere og fått alle inntektene. Dette fordi samplingen av strykerne i «Bitter Sweet Symphony» er hentet fra en av deres låter. Alle royalties fra låten siden 1997 og fremover vil nå tilfalle Ashcroft. Det skriver Pitchfork.