Staten snur – historisk hotell er bra nok likevel

GRAN (NRK): Staten snur i saken der Granavolden Gjæstgiveri på Hadeland ikke fikk bli med i anbudsrunde. Nå er det bra nok med toalett og bad på gangen likevel.

Granavolden Gjæstgiveri ikke bra nok for departementene

NRK Østnytt sendte i går et innslag der det ble satt søkelys på anbudspraksisen i staten, der mange frittstående og små hoteller føler seg ekskludert.

Opprinnelig krevde staten at det skulle være minst 30 rom med toalett og bad. Granavolden har 27 slike rom, og fikk dermed ikke delta i anbudskonkurransen.

Både hotellet og NHO Reiseliv reagerte kraftig på denne praksisen, og kalte den "distriktsfiendtlig og uakseptabel."

Skiftet mening i løpet av dagen

Det er Departementenes sikkerhets- og serviceorganisasjon, DSS, som administrerer anbudsrunden på vegne av departementene. I løpet av gårsdagen skiftet de mening.

«DSS ser at utlysningen av anskaffelsen slik den er formulert kan oppfattes som ekskludering av mindre aktører. Intensjonen er at rammeavtalen skal gjelde større konferanser fra 30 deltakere eller flere. Utlysningstekst vil bli justert på Doffin, og frist for å levere tilbud vil bli utvidet,» skriver etaten i en mail til NRK.

Doffin er nettstedet der bedrifter kan lete etter anbudskonkurranser de ønsker å delta på.

– En gledens dag

– Dette er svært gledelig. Vi kan nå delta på lik linje med andre, sier Stig Fossum, daglig leder ved Granavolden Gjæstgiveri.

– Såvidt jeg kan forstå innebærer dette at vi har mulighet til å få del i denne rammeavtalen. Vi har i dag også fått beskjed om at fristen er forlenget fra 5. til 15. desember.

– Vi forventer ikke nå at det skal være bad og toalett på rommet på de små hotellene, men vi opprettholder dette kravet for de store hotellene, sier avdelingsdirektør Beate Erikstad i DSS.

– Hvorfor det?

– Det er for å sikre en viss minstestandard som samsvarer med hva ansatte forventer. DSS mener at dette er innenfor allmenn standard og ikke et urimelig krav.

Kristin Krohn Devold, NHO Reiseliv

NHO KRITISERER 'DISTRIKTSFIENDTLIG ANBUDSPRAKSIS': Direktør i NHO Reiseliv, Kristin Krohn Devold.

Foto: Per Sollerman

– Jålete av staten

Direktør i NHO Reiseliv, Kristin Krohn Devold, karakteriserte i går kravet om bad og toalett på alle rom som uakseptabel.

– Det er jålete at dette ikke skal være bra nok for staten, når private mer enn gjerne bor på Granavolden og oppfatter dette som et hotell i luksusklassen, uttalte hun.

NRK har i dag spurt DSS om hvorfor det er greit med bad på gangen for små hoteller, men ikke på store, men har ikke fått noe svar.

– Distriktsfiendtlig

Devold mener at dette er et av flere eksempler på at staten fører en distriktsfiendtlig politikk «preget av byarroganse overfor små hoteller og historiske hoteller».

NHO har tidligere denne måneden kommet med sterk kritikk mot politiet for tilsvarende anbudspraksis. Justisminister Anders Anundsen har svart at han ikke vil endre ordningen.