Hopp til innhold

Spår slutten på elgjakta i Trysil

Flere elgjegere vurderer å flytte fra en av Norges største elgkommuner Trysil. Grunnen er at det blir mindre elg i skogen for hvert år, blant annet på grunn av ulv.

Elg i Bjugn

HALVERT: Elgkvoten er halvert for flere jaktlag i Trysil. Mye av årsaken er ulv som forsyner seg av elgstammen.

Foto: Torfinn Hansen

– Det er vanskelig å spå, men hvis det fortsetter i samme tempo, så tror jeg kanskje det ikke er noen jakt i deler av Trysil om tre til fem år. For nå har vi stort sett ulv overalt, sier leder for Trysil Fellesforening for Jakt og Fiske, Torbjørn Lysfoss.

Han har jaktet i de samme områdene i 25 år.

– Hos oss er kvoten halvert, og jeg tror den kommer til å gå ned enda mer, sier Lysfoss.

Mindre elg i Trysil fører til at kvotene kuttes. I 2009 ble det felt 1143 elger. I fjor var fellinga nede i 780. Det betyr et inntektstap på fire millioner kroner for jegerne.

Elgjakta starter denne uka flere steder. Mens elgbestanden i Norge er rekordhøy, har det vært nedgang på Østlandet de to siste åra. I fjor ble det felt flest elg i Steinkjer med 850, med Trysil som nummer to med 780. Men Hedmark er fortsatt det fylket der det blir felt mest elg. Stor-Elvdal, Åmot, Elverum, Ringsaker, Kongsvinger og Rendalen er også med i ti på elgtoppen.

Hør radioreportasjen her:

Ulven er syndebukken

– Ulven er en av hovedårsakene, men også forvaltningen må ta sin del av skylda, forklarer Nils Øverby, leder i Trysil Jeger og Fiskeforening.

 Nils Øverby og Torbjørn Lysfoss

FLYTTER: Nils Øverby, leder i Trysil Jeger og Fiskeforening og Torbjørn Lysfoss, leder for Trysil Fellesforening for Jakt og Fiske sier mange vil flytte fra Trysil om elgen blir borte.

Foto: Stine Vandevjen Olsen / NRK

I deler av Värmland på svensk side av grensa er det nå så lite elg at det ikke blir noe elgjakt i høst.


– Også i grensekommunene våre der ulven forsyner seg mest av matfatet, kan det bli snakk om å droppe elgjakta, sier fylkessekretær Ole Mattis Lien i Norges jeger og Fisk i Hedmark.

Les også: Så syv elger fra hyttevinduet: – Dette er ikke hverdagskost

– Mennesket regulerer

Økolog Barbara Zimmermann ved Høgskoleavdelingen på Evenstad mener derimot ikke at det er noen grunn til å avlyse jakta.

– Når vi får etablering av ulv i et område, reduserer jegerne kvotene. Men det er absolutt ikke nødvendig å stanse all jakt. Norges har verdens tetteste elgbestand. Vi er langt ifra en tilstand hvor ulvene regulerer elgbestanden. Det er fortsatt vi mennesker som gjør det.

Men hun innrømmer der det er et ulverevir, kan flokken ta så mye elg at det akkurat der kan gå utover elgkvotene.

Generelt er det slik at ulven i Norge forsyner seg med rundt ti prosent av elgstammen, mens mennesker feller mellom 30 og 40 prosent av stammen hvert år.

Les også: Flere kvinner og ungdom tar jegerprøva

– Mange kommer til å flytte

Elg utgjør ifølge Rovdata 95 prosent av alt ulven spiser. Man regner med at ulven hvert år tar elg til en verdi av rundt seks millioner kroner. Ifølge Rovdata er det 30 helnorske ulver, men det totalt er registrert 80 ulver her i landet. Det vil at det er rundt 50 grenseulver.

I Trysil har mange valgt bosted på grunn av mulighetene for elgjakt.

– Mange av oss velger å bo her og heller ha mindre inntekt i året på grunn av elgjakta. Vi prater om og driver med dette hele året, forteller Lysfoss.

Hva skjer om fem år om det ikke blir noen elgjakt?

– Da er det en del som kommer til å flytte. Det er signalisert, sier Lysfoss.

Tall fra Statistisk sentralbyrå viser at det ble felt 34.132 elg under fjorårets jakt. Det er 300 flere enn året før, men likevel er dette det nest laveste tallet siden tidlig på 1990-tallet.

Flere saker fra Innlandet