NRK Meny
Normal

– Virker som om Statskog stoler mer på jegere, enn det FeFo gjør

I dag begynte elgjakta i Kautokeino og i Karasjok. Andre steder i Finnmark og i Norge må de vente til 25. september før de kan begynne å jakte. Mange av jegere som har jaktet i FeFo- og Statskogs områder, skryter spesielt av hvordan Statskog gjennomfører jakten. FeFo vurderer å forandre dagens ordninger på storviltjakt i Finnmark.

Jakt
Foto: Nils Mehren / NRK

– I områder hvor Statskog har elgjakt, så kan jaktlederen selv administrere jakta elektronisk, og det virker som om Statskog stoler mer på jegere, enn det FeFo gjør, sier leder i Alta jaktlag, Bjørn-Kåre Thomassen.

Thomassen mener at de som jakter i Troms har en fordel av at man kan gjøre alt selv.

– Den største fordelen i Troms er at du gjør alt selv, man er ikke avhengig av personlig kontakt med noen. Man kan gjøre alt over nett og man har egen veiing også. Det ser ut som at Statskog stoler mer på jegere, enn det FeFo gjør, sier han.

Når man skal jakte under elgjakta, så må man fylle inn på skjema om hvor mange jegere som er med på jakta. Så må man fylle inn bekreftelsen på at samtlige jegere har betalt jaktavgift og at de har godkjent storviltprøven. Når man har skutt en elg, så må man gi beskjed til FeFo at felling har skjedd, og etter det må den felte elgen fraktes til veiing. Også der må man fylle skjemaer.

– Brukerne er fornøyd med ordninga

Utmarksforvalter ved FeFo, Anders Ims sier at det er bedre kontroll når man gjennomfører jakta slik, og at de hele tida vurderer å endre forvaltningen av jakta. Men sier at han ikke kan svare på om FeFo ikke stoler på jegere.

Anders Ims, FeFo

Anders Ims i FeFo kan ikke svare på om FeFo ikke stoler på jegere.

Foto: Camilla Brækken/FeFo

– Vi har i forvaltingen mye bedre oversikt med det systemet som vi bruker. Det er vanskelig å svare på om Statskog har mer tillit til jegere, sier han.

Leder for utmarksavdelingen, Einar Asbjørnsen sier at de stadig vurderer dagens ordning, og at de allerede i høst vil vurdere om de skal forandre noe av dette. Brukerne er fornøyd med dagens ordning, sier Asbjørnsen. FeFo har i dag Norges billigste elgjakt.

Håper FeFo følger Statskogs ordning

Elgjeger i Alta, Bjørn-Kåre Thomassen, håper at FeFo begynner med samme ordning som Statskog, som gjør elgjakta enklere.

– FeFo kunne i alle fall hatt en prøveordning en eller to sesonger, sier han.