Hopp til innhold

Avstand viktigere enn munnbind: – Bruker man det feil, er det bedre å la være

LILLEHAMMER (NRK): En rekke kommuner har innført påbud om munnbind. – Men feilbruk kan spre smitte, advarer leder for smittesporingsteam.

Camilla Møllerløkken Østensen

SER MYE FEILBRUK: Leder for smittesporingsteamet på Lillehammer mener folk tar seg mer i ansiktet når de bruker munnbind. I det hele tatt kan ansiktsmasker føre til falsk trygghet, sier hun.

Foto: Ragnhild Moen Holø / NRK

Selv om det både er påbud og anbefalinger om munnbind en rekke steder, er ekspertene bekymra:

Feilbruken florerer.

– Bruker man det feil er det bedre å la være. Å holde avstand er faktisk viktigere, sier leder for smittesporingsteamet på Lillehammer, Camilla Møllerløkken Østensen.

Kø utenfor Sats Bekkestua

TETT: Når man har på munnbind, er det fort gjort å ta lett på avstand, som for disse personene i bakgrunnen på bildet her. Bildet er tatt på et treningssenter i november.

Foto: Nadir Alam / NRK

For det er fort gjort å spre smitte, tross munnbind: For eksempel ved å ta på munnbindet, drar det ned på haka, eller ved å glemme å holde avstand.

– I tillegg ser folk ut til å glemme de andre tiltakene, som faktisk er mye viktigere: Avstand, håndvask og å holde seg hjemme om man er syk, sier Østensen.

Hun får støtte av både kommuneoverlegen i Lillehammer og Folkehelseinstituttet.

Munnbind Lillehammer

PRØVER: Emil Haug og datteren Kristin iført munnbind på julehandel på Lillehammer mandag. - Jeg prøver å være bevisst på å ikke ta meg selv i ansiktet. Men brillene måtte jeg kaste, det dugga sånn, sier Emil.

Foto: Anders Bakkerud Larsen / NRK

Anbefalt av WHO og påbud i mange kommuner

I Lillehammer har det vært mye smitte de siste ukene, men det er likevel bare anbefalt å bruke munnbind i to spesielle situasjoner: I taxi og på fulle busser.

I andre kommuner er det en stor variasjon av påbud eller anbefalinger for munnbind.

NRK har gjennomgått dem alle:

Nasjonalt er det to regler for munnbind:

  • Påbud om munnbind for personer i karantene som må bruke offentlig transport.
  • I tillegg er det anbefalt at folk som er i isolasjon hjemme, bruker munnbind for å ikke smitte resten av husstanden.
  • I tillegg har regjeringen bedt om at kommuner med økt smittetrykk vurderer påbud om bruk av munnbind. Dette gjelder på steder der det ikke er mulig å opprettholde minst 1 meters avstand, som kjøpesentre eller offentlig transport.

Ut over dette, er det opp til den enkelte kommune å bestemme regler for munnbind.

Verdens helseorganisasjon (WHO) på sin side anbefaler generell bruk av munnbind for å hindre smitte.

De har også anbefalt folk i Europa å bruke munnbind når folk samles til julefeiring.

Ikke vær hun her.

Les også: Tøymunnbind-tipset som ødelegger koronaviruset

Glemmer avstand og sprit

Smittesporingsleder Camilla Møllerløkken Østensen utdyper hva hun mener med feilbruk av munnbind:

  • Tar seg i ansiktet oftere: Mange tar seg i ansiktet for å f.eks. rette på masken. Det gjør vondt verre med tanke på smittespredning, for det er fra ansiktet smitten kommer.
  • Tar på området rundt øyne: Det at masken sitter så nært øynene, er også et problem. Det at man tar seg mye i denne regionen, kan føre til at smitte kommer inn via øynene.
  • Glemmer avstand: Bak en maske føles kanskje ikke den nødvendige enmeteren like nødvendig.
  • Tar lett på håndvask og sprit: Mange tar lettere på håndvask og spriting når masken er på, fordi man tror man er beskyttet.
  • Tar masken av og på flere ganger: Mange lar masken henge under haken mens de spiser eller drikker, for så å ta den på igjen. Andre krysser «båndene» på siden, lar masken henge fra det ene øret, osv.
  • Falsk trygghet: Mange misforstår hvor «trygg» man blir med maske. Maske beskytter andre mot smitte fra deg, men du blir ikke beskyttet mot smitte fra andre.

– Jeg ser dette overalt, på butikker, og til og med på TV. Hvis alle hadde brukt det korrekt, så hadde det vært et fint tiltak. Men det er så mange feller å gå i, sier hun.

Smittesporing Lillehammer

SPORING: Teamet i Lillehammer har hatt hektiske dager med å kartlegge smitteveier. Marie Nordvi til venstre, Camilla Møllerløkken Østensen til høyre. Marie er lege og smittesporer, Camilla er leder for smittesporingsteamet.

Foto: Anders Bakkerud Larsen / NRK

Kommuneoverlege Morten Bergkåsa er enig:

– Når vi anbefaler munnbind, er det i tillegg til, og ikke stedet for de andre tiltakene, sier han.

Møllerløkken Østensen sier også at munnbind ikke gir full beskyttelse av ansiktet.

– Hvis noen hoster på deg, og du har på munnbind, kan du bli smittet. Derfor har de som står og tester syke, på seg fullt visir, sier hun.

– Men tar WHO feil?

– Nei, men man må huske på at de kommer med anbefaling for verden. Mange steder er det tett befolket og nærmest umulig å unngå folkemengder. I Norge, og særlig på mindre steder som Lillehammer, er dette stort sett ikke noe problem. Det er mye viktigere å holde avstand enn å bruke munnbind, sier Møllerløkken Østensen.

Folkehelseinstituttet: Munnbind kan skape smittesituasjon

Også Folkehelseinstituttet er bekymret for at mange bruker munnbind feil. De har laget en omfattende oversikt på hjemmesiden sin for å rettlede.

Hanne-Merete Eriksen-Volle, seksjonssjef ved FHI, sier munnbind kan være effektivt hvis det brukes riktig.

Seksjonsleder i FHI

BEKYMRET: Også Folkehelseinstituttet er bekymret for mye feilbruk av munnbind. Seksjonssjef Hanne-Merete Eriksen-Volle sier de viktigste tiltakene fortsatt er avstand, god håndhygiene og å holde seg hjemme når man har symptomer.

Foto: Roy Pettersen / Roy Pettersen

– Derfor har vi anbefalt det som et tiltak der det ikke er mulig å holde en meters avstand, og der det er høy grad av smitte, sier hun.

Samtidig er hun enig i at feilbruk kan føre til smittespredning.

– Tar man på munnbindet, kan man skape en smittesituasjon, sier hun.

Hun sier FHI frykter at folk ikke husker på de andre tiltakene når de har på munnbind.

– Det å ha på seg munnbind gjør ikke at man kan gå i for eksempel juleselskap dersom man har symptomer, sier hun.

Flere saker fra Innlandet