Hopp til innhold

Ja, du kan gå Besseggen om vinteren også

JOTUNHEIMEN (NRK): Den populære turen gås av 60.000 om sommeren. På vinteren får du fjellet for deg selv.

Besseggen kan også gåes med ski på beina.

VINTERTUR: Her, ved Bandet, møter vinterruta sommerruta. Bandet er et smalt fjellparti som hindrer Bessvatnet fra å renne ned i Gjende. Her er det viktig å være obs, det kan ligge snøskavl her. Under er det et stup på 400 meter, og skavler kan knekke i 45 graders vinkel innover. Hold god avstand! Bildet er tatt 15.02.19.

Foto: Ragnhild Moen Holø / NRK

Besseggen har blitt et nasjonalikon i norske fjell, og har en enorm tiltrekningskraft på både norske og utenlandske turister.

Turen er en av de mest populære i landet, og daglig går flere tusen fjellturister turen fra Memurubu til Gjendesheim.

Om vinteren er situasjonen helt motsatt. Det er noen få biler ved Bessheim fjellstue, der de aller fleste starter på vinterutgaven av turen.

VINTER VS SOMMER: Den røde linja viser den vanligste sommer-ruta på Besseggen, mens den blå linja er mest brukt på vinteren. Merk at de har forskjellig utgangspunkt.

Alene i fjellet

Om sommeren starter turen over Besseggen med en båttur over det grønne Gjende-vatnet. Vinterturen derimot, går i slak motbakke opp mot Bessvatnet. Dette vannet ligger på baksiden av selve Besseggen, og er seks kilometer langt.

Flat etappe over Bessvatnet mot Bandet.

FLATT: Etappen over Bessvatnet til Bandet, er rundt seks kilometer lang. Her kommer fjellskiene til sin rett, framfor utstyr for brattere lende.

Foto: Ragnhild Moen Holø / NRK

Her blir det altså noen lange, flate kilometer, før man tar fatt på selve høydepunktet: Den bratte eggen.

Her festes skia på sekken. Det mest vanlige er å gå i skisko, så lenge de har god friksjon i sålen. Snøen ligger mer mellom steinene enn oppå, og det er lett og finne gode tak for både hender og føtter.

Ikke for alle

Mange opplever eggen med ski på sekken som ganske utfordrende, ifølge guide Ørjan Venås.

– Det folk skal være obs på, er vind. Skiene på sekken danner et vindfang som gjør at det oppleves enda mer ustabilt hvis du er ukomfortabel i høyden.

Venås jobber til daglig i Gjendeguiden, som har spesialisert seg på guiding i Gjende-området sommer og vinter.

Ifølge Venås er det få som går Besseggen vinterstid, og anslår rundt 100 stykker i året. Men de merker en økende interesse, særlig etter at DNTs medlemsblad Fjell og Vidde hadde en reportasje om turen i siste utgave.

Vintertur på Besseggen, vinter 2018/19

SPEKTAKULÆRT: Besseggen by winter!

Foto: Even Lusæter / NRK

Venås sier at de alltid har med tau i sekken slik at de har muligheter til å sette opp en sikring dersom noen blir redde.

– Det er vel omtrent på én av tjue turer vi bruker tau. De aller fleste synes turen er helt fantastisk, uansett vær, sier han.

Folk i kø over Besseggen

FOLKSOMT: Slik kan det se ut ved Gjendesheim om sommeren. Køen fører fram til båten, som frakter turistene inn til Memurubu der fotturen starter.

Foto: Harald Rune Øvstedal

Pass opp for bratt nedkjøring

Etter at platået over Veslefjellet er passert, gjelder det å finne riktig flanke ned igjen mot Bessvatnet. Her er det mulig å ta feil, og da kan det bli både bratt og skredutsatt.

Venås anbefaler å sjekke kart og eventuelt GPS grundig, og være i stand til å gjenkjenne skredfarlig terreng.

– Er du heldig kan du få en fin nedkjøring her i puddersnø. På snørike dager pleier vi å skrå ut, nesten til enden av vannet, sier han.

Vel nede på Bessvatnet, gjenstår da eventuelt noen flate meter før man igjen kan speide ned mot Bessheim fjellstue.

Denne lia har ifølge Venås ofte fine snøforhold, men igjen må man være obs på skredfarlig terreng.

Guidet gruppe på tur over Besseggen på vinteren.

GUIDET TUR: Ørjan Venås i Gjendeguiden på tur over Besseggen sammen med en gruppe vinteren 2019.

Foto: Even Lusæter / NRK