Sju års E6-ventetid er over

I dag åpner siste del av E6 mellom Gardermoen og Kolomoen som firefelts veg med midtdeler.

Nye E6 på 15 sek

Video: Erik Engen

Etter sju år med redusert framkommelighet, omkjøring og ventetid blir kjøretida mellom Hamar og Oslo redusert med 15 minutter.

Einar Sørberg, Statens vegvesen

KORTERE KJØRETID: Nå sparer bilistene 15 minutter, sier Einar Søberg i Statens vegvesen.

Foto: Erik Engen / NRK

– Det er en historisk dag, sier Einar Søberg i Statens vegvesen.

Nå er siste rest av E6 fra 70-tallet langs Mjøsa utbedret. Fra i ettermiddag kan du kjøre firefelts motorveg fra Kolomoen til Oslo – og videre sørover til Sverige og kontinentet.

10 milliarder for 66 km

10 milliarder kroner har det kosta å få ferdig de 66 kilometerne mellom Gardermoen og Kolomoen. Fordelen er at kjøretida blir redusert med et kvarter.

Men det kommer til å koste 234 kroner i bomavgift å kjøre fram og tilbake fra Oslo.

Leder for Mjøsen pendlerforening, Jan Riddervold, mener det kan bli en for stor økonomisk belastning for de som jobbpendler mellom Hamar og Oslo.

– Det blir så dyrt at folk vil kvie seg for å bruke den, mener Riddervold.

Laster kart, vennligst vent...

E6 LANGS MJØSA: I dag kloka 15.00 åpner siste del av E6 mellom Gardermoen og Kolomoen i Stange.

– Slutt på helgekø

Det passerer 13 000 kjøretøyer i døgnet på E6 langs Mjøsa. Men den nye firefeltsveien med midtdeler gjør at den den tidligere så ulykkesutsatte veien er blitt mye tryggere.

– Tidligere har det vært tre dødsulykker på denne strekningen i året. Nå håper vi vegen vil bidra til å øke trafikksikkerheten, sier Søberg.

Vegvesenet antar at 9 av 10 ulykker med dødelig utgang blir borte. I tillegg vil de tradisjonelle køene i forbindelse med helgeutfarter snart være historie.

– På strekningen der det vanligvis er lange helgekøer, blir det nå greit å kjøre.

Flyfoto fra utbygging av nye E6 langs Mjøsa

FLYFOTO: Her fra vegarbeid på Strandlykkja nord for Minnesund. Nå er firefeltsvegen mellom Gardermoen og Kolomoen i Stange endelig ferdig.

Foto: Lars Erik Skrefsrud / NRK

I dag er det snorklipping og hornmusikk. Den siste delen med firefeltveg i det store vegutbyggingsprosjektet langs Mjøsa åpnes av tidligere regionvegsjef Sidsel Sandelien.

– I dag blir det snorklipp i veibanen og blomsterutdeling til bilister. Og klokka 15.00 skal vi ha trafikk på den nye firefeltsvegen, sier Søberg.

Til høsten vil også Dorvrebanen åpne med to spor langs Mjøsa.

I Vestfold blir også fremkommeligheten betydelig bedre i løpet av kort tid. På fredag åpner Skjeggestadbrua for trafikk igjen.