Hopp til innhold

Samtlige sommerskisentre har stengt: – Snøen smelter bort

GALDHØPIGGEN (NRK): Selv ikke ved foten av Nordens høyeste fjell, er det snø nok til å holde et sommerskisenter åpent.

Galdhøpiggen sommerskisenter

MÅ STENGE: Snøen forsvinner ved Galdhøpiggen sommerskisenter. I dag måtte de stenge for både klubbgjester og andre besøkende.

Foto: Even Lusæter / NRK

CO₂ i atmosfæren
418.9 ppm
1,5-gradersmålet
+1.01°C
Les mer  om klima

– Det er ikke nok snø. Da blir det vanskelig å kjøre på ski, sier Per Arne Vole, daglig leder i Galdhøpiggen sommerskisenter.

Per Arne Vole

T-SKJORTE: Det er varmt for Per Arne Vole på Galdhøpiggen sommerskisenter, selv på en gråværsdag.

Foto: Even Lusæter / NRK

I dag måtte de stenge på grunn av at det varme været har smeltet bort snøen.

Dette er sjette gang siden 2006 at de må stenge grunnet mangel på snø. Breen senteret står på har smeltet 8 meter i samme tidsrom, og tidligere i år måtte de flytte skiheisen på grunn av dette.

– Ekstrem snøsmelting

Galdhøpiggen er ikke alene om å ha måttet stenge på grunn av hetebølgen. Folgefonna (Fonna Glacier Ski resort), Stryn sommerski og Sognefjellet sommerskisenter har alle avsluttet sesongen tidligere enn planlagt.

Sammen utgjør de fire utvalget av sommerskisentre her til lands, selv om kun tre av dem har heisbasert kjøring. Nå har altså varmen tatt knekken på dem alle, inntil videre.

– Vi har måttet stenge før også, men dette er ekstremt. Jeg har aldri før sett en slik snøsmelting her, sier Tom Erik Finnerud ved Folgefonna sommerskisenter.

FOlgefonna sommarskisenter

SNØFATTIG: Slik så det ut på Folgefonna 12. juli i år. De måtte stenge heisen i forrige uke.

Foto: Folgefonna Sommerskisenter

Turister kom fordi det hadde smeltet i alpene

Per Vole ved Galdhøpiggen sommerskisenter opplyser at folk fra hele verden nå må avlyse skiturer til Jotunheimen. Faktisk hadde mange tenkt seg dit på grunn av at det står verre til andre steder.

– Det er varmt i alpene også, med enda større smelting. Breene har minket fire-fem meter i høyden ved noen av anleggene, sier han.

Selv om det da hadde vært god butikk å faktisk kunne holde åpent, har han ikke gitt opp håpet om at det fortsatt går an å drive et slikt senter i årene som kommer.

– Hadde jeg ikke hatt troen, hadde jeg ikke orket å holde på, sier han, og legger til at han ikke har planer om å slutte med det første.

Bekymrer det lokale næringslivet

Det varme været som fører til den store snøsmeltinga, bekymrer turistnæringa i Nord-Gudbrandsdalen. Daglig leder i Visit Jotunheimen, Mari Arnøygard Wedum, innrømmer at det merkes økonomisk.

Mari Arnøygard Wedum

BEKYMRET: Daglig leder i Visit Jotunheimen, Mari Wedum, sier at breer og snø er svært viktige for turistnæringa i regionen.

Foto: Even Lusæter / NRK

– Galdhøpiggen sommerskisenter er helt klart viktig for oss på sommeren. Når de ser seg nødt til å stenge, påvirker det besøkstallene hos oss, sier hun.

– Er du bekymret for denne utviklingen?

– Jeg kjenner at det påvirker når man stadig hører om tropevarmer, breer som smelter i rekordfart og en opphetet jordklode.

Flere saker fra Innlandet