Ler av Hamars stupetårnskandale i ny roman

TV-kjendis Arne Hjeltnes har skrevet roman om stupetårn-skandalen i Hamar. Varaordføreren synes det både er morsomt, trist og litt pinlig at boka blir skrevet.

Arne Hjeltnes med roman om Stupetårnet

Ikke noe å lure på: Arne Hjeltnes nye roman er klart inspirert av skandaletårnet i Hamar

«Det er godt å vera i gang» sa Groste til arkitekten då dei rusla attende til byen.

«Ja, no er det ikkje noko som kan gå gale» svarde arkitekten.

***

– Jeg tror nok hamarfolk vil kjenne igjen mye av det som skjer her, sier forlagssjef i Kagge forlag Anne Gaathaug.

8. august gir hun ut Arne Hjeltnes roman «Stupetårnet», en roman om hvordan pensjonert gymlærer Normann Koggens (!) drøm om et lite fint stupebrett på Bystranda tar fullstendig av i kommunen og ender i katastrofe.

Bokhandlereksemplaret er stemplet Hamar

Bokhandlereksempelet har hilsen på baksida, stemplet Hamar

Omtrent som i Hamar, der det som begynte som et stupetårn til 1,5 millioner, ble til et stupeanlegg som nå vil koste 25 millioner når det til slutt blir ferdig neste vår. Arbeidet ble stoppet i fjor på grunn av tekniske problemer, store overskridelser og usikkerhet om sluttsum.

Onsdag denne uka vedtok Hamar formannskap så å ferdigstille anlegget. Etter flere måneders forhandlinger med rådgivingsselskapet Sweco, gikk Sweco med på å gi kommunen en erstatning på seks millioner for tabbene undervegs.

Tente på tårnet

I desember i fjor, forteller forlagssjef Gaathaug, skulle Arne Hjeltnes diskutere den siste diktsamlingen sin med Kagge forlag.

– Så sitter vi og spiser lunsj og har det hyggelig, og så kommer vi inn på denne historien vi hadde sett på nyhetene om stupeanlegget i Hamar, og vi forteller Arne om historien, og vi ler og vi ler, sier forlagssjefen.

Og så blir Arne Hjeltnes hektet. Han vil skrive.

– Dette er jo en bok, sier han, – en roman.

«Kva med å lansere meir» sa rådmannen.

«Meir?» Ordføraren skjønte ikkje. «Fleire stupebrett?»

***

I Hjeltnes roman møter vi arkitekt Kaupanger, plansjef Groste, ordfører Kyrkseter og rådmann Duelid. De bor i den den Vesle Byen, som, sjøl om den har rutebåtkai og fjord, godt kan være Hamar. Det er i alle fall mye som ligner:

«Det held for no» sa ordføraren, og avslutta diskusjonen om kostnadene. «Budsjettet kan me laga etter at me har fått dette gjennom i kommunestyret.»

***

Romanens stupeanlegg blir kanskje til på nesten samme måte som i Hamar:

«Planen hans var ganske enkel. Vert det dyrare, så lyt han finne meir pengar»

***

Og utsettes for de samme problemene:

«Eg har streva litt med å fine ut korleis me skal festa dei i botnen», sa byggmeisteren.

Når det tar helt av

– Det er ganske morsomt, sier forlagssjef Anne Gaathaug. Romanen er ikke slem, synes hun. Og det handler ikke bare om Hamar, men om hvordan små ideer kan ta helt av.

Stupeanlegg, hamar

I virkeligheten blir det slik

Foto: Frode Meskau / NRK

– Det er jo det som trigget hele ideen til Arne Hjeltnes: Det er en snill bok. Den snakker om hvordan veldig velmenende folk egentlig bare vil godt. Men så når det likevel ikke vil seg helt, så går det ofte helt galt.

– Skal boka lanseres i Hamar?

– Det har vi ikke bestemt oss for ennå. Men vi må jo innom Gravdahl bokhandel en tur, det må vi.

Hvordan det går i boka til slutt? Det vil vi ikke si. Hvordan det går i Hamar til slutt? Det vet vi ikke. Vi sier som romanens plansjef Groste:

«Me kan ikkje bomma meir.»

- Litt Pinlig

Geir Byberg

Det var varaordfører Geir Byberg som hadde ideen til stupetårnet. Han sier det er morsomt at boka kommer, men innrømmer at det også er litt trist og pinlig.

Foto: Ola Bjørlo Strande

Det var varaordfører Geir Byberg som hadde ideen til stupetårnet. Han tar boka med godt humør, men innrømmer at det er litt pinlig at ideen hans om et lite enkelt stupetårn kom helt ut av kontroll.

– Jeg synes det er morsomt at man får inspirasjon av det som skjer, men det er trist at vi har stilt oss i den situasjonen at han har fått grunnlag til en slik bok, sier Byberg.

Han håper Hjeltnes venter med å fullføre boka til saken har fått en "happy ending", som han sier, og viser til at sluttregningen for kommunen nå ser ut til å bli 11,2 millioner kroner og ikke 30.

– Kan boka også gi god pr?

– Den kan helt sikkert være med på å sette Hamar på kartet, men det er kanskje ikke den optimale måten å komme på kartet på, humrer varaordføreren.

Byberg innrømmer at kommunen har gått på en smell i stupetårnsaken, men mener at det av og til vil skje hvis en by skal tørre å satse.

– Kommer du til å lese boka?

– Det må jeg vel gjøre, sier han tørt.