Protesterer mot skattekutt: – Det er et ran

130 ordførere fra hele landet viste sin motstand til regjeringens forslag om å fjerne maskinskatt foran Stortinget onsdag kveld De frykter store inntektstap vil gå utover velferdstilbud.

Skatteprotest

PROTEST: Ordførere fra hele landet protesterer utenfor Stortinget.

Foto: Truls Antonsen

I forslaget til neste års statsbudsjett foreslår regjeringen å fjerne eiendomsskatten på verker og bruk. Ifølge forslaget skal maskinskatten utfases i løpet av fem år fra 2019. Det skaper sterke reaksjoner blant landets ordførere.

– Det er et ran og brudd på en 100 år gammel samfunnskontrakt mellom storsamfunnet og oss som vertskommune. De prøver å ta fra oss penger for å legge det i store selskap i staten. Det kan vi ikke akseptere, sier ordfører i Nord-Fron kommune i Oppland, Rune Støstad.

Ifølge Nasjonen vil skattekuttet på sikt innebære at næringslivet sparer 800 millioner kroner, mens kommunene taper tilsvarende beløp. Samtidig vil staten ifølge avisen øke sine inntekter med ca. 100 millioner kroner.

– Komplisert å føre eiendomsskatt på denne måten

Kjell Ingolf Ropstad

UENIG: Ropstad er uenig med regjeringens forslag.

Foto: Truls Antonsen

Både Arbeiderpartiet og KrF støtter ordførerne i at maskinskatten bør beholdes, det forteller nestleder i KrF, Kjell Ingolf Ropstad.

– KrF er tydelige på at kommende bør få beholde skatten og velge selv, sier han.

Både LO og NHO støtter regjeringens forslag. Det gjør også Norsk industri.

– Vi mener det er komplisert å føre eiendomsskatt på denne måten. Vi har hatt rettssak etter rettssak. Å betale for maskinparker er skadelig, sier administrerende direktør Stein Lier-Hansen.

Kommunene frykter inntektstap

Norske kommuner får i dag eiendomsskatt fra blant annet maskiner, kraftlinjer og vannkraftanlegg. Nå kan de potensielt miste store inntekter.

– Dette er en del av kompensasjonen fordi vi gir fra oss våre naturressurser. På noen få år nå mister vi 12 millioner kroner. Det er mange stillinger vi mister i skole, helse og velferd, forteller Støstad.

Rune Støstad

KRITISK: Støstad er misfornøyd med regjeringens forslag.

Foto: Stig Westre / NRK

Flere saker fra Innlandet

Programleder: Elin Fossum

Se nyheter fra Innlandet klokka 19:30

Se nyheter fra Innlandet klokka 19:30