Hopp til innhold

Politiet fikk bevis – henla homohærverk på dagen

Politiet fikk bilde av trolig gjerningsmann med regnbueflagget han stjal, og navnet på resten av dem som skulle være involvert. Likevel ble saken henlagt på dagen.

Regnbueflagg hos Stange sportsklubb

Det var slike flagg som ble stjålet og ødelagt fra Stange sportsklubb anlegg i slutten av april. Politiet henla saken på dagen.

Foto: Espen Borgersen

– Vi har fått brev om at saken er henlagt, siden de ikke hadde nok opplysninger til å identifisere gjerningspersonen. Brevet er datert samme dag som saken ble anmeldt.

Det forteller daglig leder i Stange sportsklubb, Espen Borgersen, til NRK.

16. mai leverte han en anmeldelse til politiet om at klubbens nye regnbueflagg hadde blitt stjålet og utsatt hærverk på, mindre enn ett døgn etter at de begynte å vaie i vinden.

– Det synes jeg er veldig trist, for det er jo en tanke bak at vi har satt opp akkurat regnbuefarget flagg. Når det blir revet ned så fort, så sender det noen triste signaler. Det handler om mer enn homofili. Det handler om inkludering, mangfold og respekt, sa Borgersen til NRK da saken ble anmeldt.

Reagerer på henleggelse

Espen Borgersen, daglig leder i Stange sportsklubb

REAGERER: Espen Borgersen reagerer på at politiet henla saken.

Foto: Privat

Regnbueflagg symboliserer fellesskap og friheten til selv å definere sin identitet, kjærlighet og seksualitet.

«De underrettes om at forholdet er henlagt da det ikke er fremkommet tilstrekkelige opplysninger til å identifisere gjerningsmannen». Slik var ordlyden i brevet fra politiet som Borgersen åpnet denne uken.

– Det synes jeg er veldig rart. De fikk et Snapchat-bilde hvor en person holder opp flagget og hvor navnet hans står. Det er også vitnebeskrivelser som også trekker fram navnet til personen som holder opp flagget. Og også navnet på andre personer som skal ha vært involvert i hendelsen, sier Borgersen.

Henla grunnet anonymt tips

Sondre Kristian Halvorsen

HENLA: Politiadvokat Sondre Kristian Halvorsen forteller at de henla saken på dagen.

Foto: Anne Næsheim / NRK

Det holdt ikke for at politiet skulle etterforske saken, forteller politijurist Sondre Kristian Halvorsen.

– Det er riktig at vi har fått informasjon om hvem som mulig skal stå bak, men det er basert på et tips fra en person som i utgangspunktet vil være anonym. Vi må ha informasjon fra folk som vil stå fram, forteller Halvorsen.

– Tar dere ikke imot tips fra anonyme personer?

– Jo, vi gjør det. Men dette har kommet via-via, og det er grunnen til at vi ikke har gått videre med det, svarer han.

Det svaret kjøper ikke Borgersen. Han mener bildet de ga politiet sier sitt, og at vitnebeskrivelsen fra den anonyme personen tyder på at det var mange andre vitner til stede.

– Jeg skjønner at ikke alle vil stå fram her hvis det er personer de kjenner og at de er redd for konsekvenser. Og da er det synd at de henlegger det så fort, sier Borgersen.

Skal klage på avgjørelsen

Borgersen forteller at han ikke har inntrykk av at politiet jobbet særlig mye med saken.

– Vi kommer til å klage på det, og så får vi se hva som skjer. Jeg håper at de tar det opp igjen, forteller lederen i sportsklubben.

– Dersom det kommer en klage vil vi vurdere saken på nytt og eventuelt sende den videre i systemet for videre klagebehandling til statsadvokaten som har det siste ordet, svarer Halvorsen.

Han forstår at enkelte vil reagere på at henleggelsen og tenke at politiet ikke tar denne type saker alvorlig nok.

– Vi tar det alvorlig. For oss så blir det spekulasjoner hvorvidt denne handlingen er motivert ut fra hat knyttet til de homofile.

Flere saker fra Innlandet