– Nå blir jeg akseptert av mine egne

Tom Rosenlund flyktet fra hjembygda for å slippe hets. 25 år senere kan han endelig leve som homofil i Brumunddal.

Tom Rosenlund

TILBAKE: Tom Rosenlund flyttet fra Brumunddal som 21-åring for å leve som åpent homofil. Nå er han tilbake i hjembyen og opplever en enorm aksept fra sambygdingene.

Foto: Knut Røsrud / NRK

– Jeg fikk aldri være 100 prosent Tom her. Det var skummelt, sier Rosenlund.

21 år gammel valgte brumunddølen å flytte til Oslo for å kunne leve som den han var, en mann som likte menn. Det turte han aldri å stå frem med i barndomsbyen.

– Jeg var redd for negative holdninger rundt det og at folk skulle bli sinte og skuffet, forteller han.

Utflyttere kommer tilbake

Rosenlund beskriver oppveksten som et dobbeltliv. Samtidig som han forsøkte å finne seg selv, holdt han legningen skjult. Det er en realitet mange homofile, lesbiske og transpersoner må forholde seg til på små steder, forteller fylkeslederen i FRI Innlandet.

– Når folk flytter har det ikke bare konsekvenser for dem personlig, men også for kommunene som mister mangfold og folk med kompetanse, sier Åse Marie Kristiansen.

Åse Marie Kristiansen

GJENSTÅR: Kristiansen sier FRI nå vil kontakte kommunene for å lage handlingsplaner som sikrer alle innbyggerne.

Foto: Knut Røsrud / NRK

FRI-lederen har ikke over oversikt over hvor mange som har flyttet vekk fra småsteder på grunn av seksuell legning, men sier det nå har skjedd en endring. Mange av dem som flyttet ut, reiser tilbake til sine barndomstrakter.

– Det betyr forhåpentligvis at folk ikke føler at de må flytte fra venner, familie og nettverk. Da kan de bli i bygda og leve det livet de ønsker, sier Kristiansen.

– Kan være meg selv

Forrige uke møtte 5000 personer opp da Pride-paraden for første gang ble arrangert i Brumunddal, som til daglig har 10 000 innbyggere. For Rosenlund var det et tydelig signal på at byen nå er mer åpen enn for 25 år siden.

– Jeg tenkte: Yes, nå skjer det noe. Det viser at det skjer mye rundt omkring på små steder og at de aksepterer meg, sier Rosenlund som selv var med på paraden.

Han opplever en helt annen holdning rundt homofili når han nå er tilbake i hjembygda.

– Jeg kan være meg selv 100 prosent. Det er fint på bygda, sier han.

Pride Brumunddal

STORT OPPMØTE: Paraden i Brumunddal var et samarbeid mellom Pride Innlandet, FRI Innlandet og Ringsaker kommune, og var den første i sitt slag i Innlandet.

Foto: Elias Engevik / NRK