Hopp til innhold

Reagerer kraftig på homohets og religiøs propaganda rundt OL-arenaene

PYEONGCHANG/OSLO (NRK): Når tilskuerne går av bussen utenfor OL-arenaen blir de møtt av plakater og tilrop om at «homofili er synd». Nå ber IOCs æresmedlem Gerhard Heiberg myndighetene om å ta affære.

Protesterer

UUNNGÅELIGE: Rundt ti personer forsøker å formidle sitt budskap til publikum på vei inn til OL-arenaen.

Foto: Yasmin Sunde Hoel / NRK

– Uavhengig om det er OL eller andre arrangement er jeg fullstendig imot å drive med diskriminering uansett tema. Jeg synes alle skal få være som de vil, og det er en idiotisk protest om det er OL eller ikke, sier Tarjei Bø til NRK.

Aktivistene står rundt flere av arenaene i Pyeongchang. De er observert inne på bob- og akebanen, utenfor skianlegget, ved hockeyhallen og utenfor utøverlandsbyen. Utenfor skianlegget har de vært på plass flere dager. Onsdag hadde rundt ti stykker tatt oppstilling utenfor Alpensia Ski Centre, arenaen for nordiske grener.

De står der tilskuere som er på vei til langrenn, hopp og kombinert blir satt av bussene. Busslast på busslast med tilskuere kom dit bare på den lille tiden NRK var der, og alle måtte forbi gruppen. Flere ristet på hodet, andre lo, og en familie reagerte med å legge jakker foran ansiktene på barna for å unngå at de skulle lese det som sto på plakatene.

De er fredelige, men snakker i ropert. NRK spurte hvilken religion de tilhører, og fikk da beskjed om at de er kristne.

Endte midt i TV-bildet

Utenfor en av utøverlandsbyene er det også lagt flygeblader med religiøse budskap på biler.

– Det må stoppes. Vi har klare regler om at reklame og propaganda ikke skal finne sted under arrangementet. De må finne andre steder å være, sier IOCs æresmedlem Gerhard Heiberg til NRK.

Noen av dem har tatt seg inn på arenaen. TV-bildene viste at en av aktivistene hadde plassert seg helt inn til bobbanen med en plakat med religiøst budskap. Den endte midt i TV-bildet.

Emil Hegle Svendsen reagerer sterkt når NRK viser ham bildene av propagandaen.

– Jeg synes ikke noe særlig om det, det er ikke bra. Vi har kommet langt i Norge med å akseptere alle type mennesker, og jeg håper verden følger etter, sier Emil Hegle Svendsen til NRK.

Emil Hegle Svendsen

IKKE IMPONERT: Emil Hegle Svendsen, her avbildet tidligere i OL.

Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

– Folk skal få lov å mene, gjøre og si hva de vil, så lenge man ikke tvinger noe på noen. Det er bare å ignorere det, men jeg tror ikke dette er riktig forum for å få fram slike holdninger, sier kombinertløper Jan Schmid.

Heiberg: – Må fjernes

Heiberg sier at han kjenner til flere lignende saker. Blant annet forteller han om en hendelse i Sotsji, der aktivister protesterte mot homofiles rettigheter i Russland. Han sier det ble mye diskusjon, men at de etter hvert ble flyttet til steder som ikke var i tilknytning til olympiske arenaer.

Gerhard Heiberg under et åpent møte i idrettsstyret på Olympiatoppen torsdag ettermiddag.

REAGERER: IOCs æresmedlem Gerhard Heiberg.

Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix

– Vi vil være uavhengige av politikk, rase og religion. Det skal være null diskriminering. Vi er nøytrale og vil fortsette å holde på reglene.

– Hva bør IOC gjøre nå?

– De må få myndighetene, gjerne det lokale politi, til å fjerne disse på en fredelig måte. De må ta vekk plakatene slik at det ikke er noen form for propaganda, reklame eller lignende på eller rundt arenaen.

  • Norges IOC-medlem, Kristin Kloster Aasen, ønsket ikke å kommentere saken. IOCs pressesenter har ikke besvart NRKs henvendelse.

Sportsnyheter

Jan Jönsson

Treneren stormet banen, ble utvist og prøvde å klemme dommer: – Ikke akseptabel oppførsel

I kampen mellom Vålerenga og Stabæk ble det baluba på overtid. I sentrum: Stabæk-trener Jan Jönsson.

Siste nytt

  • Sævik med ny scoring da Vålerenga beholdt tabelltoppen

    Både Karina Sævik og Iris Omarsdottir scoret sitt fjerde mål for sesongen da Vålerenga slo Stabæk 3-2 på hjemmebane i Toppserien tirsdag.

    Kampen skulle opprinnelig spilles i september, men ble framskyndet for å legge til rette for Vålerengas deltakelse i mesterligakvalifiseringen. Med tirsdagens seier ligger Vålerenga og Rosenborg på topp med tolv poeng, men VIF har bedre målforskjell. Deretter følger Røa med ni.

    Vålerengas hjemmeseier tirsdag kom etter scoringer av Olaug Tvedten, Ylinn Tennebø og Sævik, som scoret sitt fjerde mål for sesongen. For gjestene sto spisstalentet Omarsdottir for begge nettkjenningene – den siste fem minutter før slutt. 20-åringen har i likhet med Sævik scoret fire ganger denne sesongen.

    Stabæk står med seks poeng etter to seirer og tre tap hittil. Vålerenga har byderby mot Lyn til helgen, mens Stabæk får besøk av Brann. (NTB)

    Toppserien fotball 2023: Vålerenga - LSK Kvinner
    Foto: Lise Åserud / NTB
  • Milliardforlik i saken med overgrepsdømt turnlege

    Amerikanske myndigheter har inngått et forlik på nærmere 140 millioner dollar med ofrene for den overgrepsdømte turnlegen Larry Nassar.

    Justisdepartementet betaler i forliket et beløp tilsvarende rundt 1,5 milliarder norske kroner i forbindelse med krav fra 139 personer. Disse har beskyldt FBI for grov feilhåndtering av overgrepsbeskyldningene mot legen i 2015 og 2016. Justisdepartementet har vedgått svikt.

    Inkludert det siste forliket er det satt av rundt 1 milliard dollar av ulike instanser for å gi kompensasjon til flere hundre utøvere som Nassar
    skal ha foregrepet seg på under dekke av å behandle dem for idrettsskader.

    – Forliket vil ikke gjøre opp for den skaden som Nassar gjorde, men vi håper at det skal gi ofrene for ugjerningene hans noe av den viktige støtten de trenger for å fortsette legingen, sier fungerende visejustisminister Benjamin Mizer.

    I 2017 erkjente Nassar straffskyld for å ha misbrukt ti jenter. Den tidligere landslagslegen soner en fengselsstraff på inntil 175 år. (NTB)

    mn1xUzO0GqM
    Foto: Reuters
  • Roma-spiller friskmeldt etter kollaps

    Evan Ndicka har fått lov til å gjenoppta fotballaktiviteten etter at han tidligere i april kollapset i Romas kamp mot Udinese.

    Ndicka ble liggende på gresset etter 71 minutter i kampen 14. april og holdt seg til brystet. Senere på kvelden opplyste Roma at forsvarsspilleren følte seg bedre og at han skulle gjennom flere tester. De har nå blitt gjennomført, og han er igjen klarert for aktivitet, opplyser klubben på sine nettsider. (NTB)

    qYj-Mb-Adu4
    Foto: AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal