Hopp til innhold

Politiet advarer mot falske konkurranser i sosiale medier

Flere hundre trodde de hadde vunnet en støvsuger til 5000 kroner, men Facebook-siden viste seg å være falsk. Nå ber politiet folk være varsomme.

Falsk konkurranse

FALSK KONTO: Denne konkurransen ble tirsdag lagt ut på den falske Facebook-profilen «Elkjøp Norge». Innlegget er ennå ikke fjernet.

Foto: skjermbilde

I begynnelsen av august lot mange seg lokke av et fristende tilbud mens de scrollet på Facebook. Ved å kommentere på en post kontoen «Elkjøp Norge» hadde lagt ut kunne man være med i trekningen av tre håndholdte støvsugere til en verdi av 4.999 kroner.

Det var bare et problem. Kontoen var falsk og utga seg for å være elektronikkjeden Elkjøp.

Etter mange tilbakemeldinger går nå flere politidistrikter ut med en advarsel. Både politiet i Trondheim, Oslo og Innlandet har de siste dagene advart mot svindel.

– Folk ringer til oss og sier fra. Vær observant, sier operasjonsleder Atle B. von Obstfelder.

Trodde de vant

Personer som kommenterte på innlegget til den falske Elkjøp-kontoen, og som «vant», fikk beskjed om at de må betale frakten av støvsugeren selv.

Ifølge politiet var det mange som kommenterte på innlegget. En skjermdump de har fått tak i, viser at over 11.000 personer lagt igjen en kommentar.

Kritiske kommentarer blir slettet, og flere som kommenterer får beskjed om at de har vunnet.

Når de blir ført videre til siden der de skal legge inn personinformasjon og betale for frakten, legger de i realiteten igjen en gullgruve av personinformasjon for svindlere, melder politiet.

Falsk konkurranse

FALSK KONTO: Denne konkurransen ble tirsdag lagt ut på den falske Facebook-profilen «Elkjøp Norge». Innlegget er ennå ikke fjernet.

Foto: skjermbilde

– Vi ser at mange konkurranser skjer fra falske kontoer og at det er mange som kommenterer, skriver politiet i Innlandet på sin Facebook-profil.

De oppfordrer alle til å ta en ekstra sjekk på om det faktisk er en reell konkurranse man blir med på.

Mange var nær å bli lurt

Flere deltakere forteller i Elkjøps kommentarfelt at de var nære å bli svindlet.

«Der var det tett før jeg ble lurt, jeg også. Syntes det var rart at det sto getsupperwin i urlen», skriver en ung mann.

En kvinne forteller at hun fattet mistanke fordi den falske siden hadde få følgere.

«Jeg skjønte det da jeg så at siden bare hadde rundt 1300 følgere og syns det var rart at Elkjøp hadde en ekstra side som heter Elkjøp Norge. Og da jeg «vant» og måtte trykke på en link».

Det tok ikke lang tid før den falske kontoen ble rapportert og kort tid etter advarte Elkjøp sine følgere.

Også den ekte Elkjøp-kontoen på Facebook har gått ut med advarsel.

De oppfordrer til å alltid sjekke at en side er verifisert før man deltar i noe. Har kontoen et blått symbol ved siden av kontoens navn, er siden verifisert.

– Vi jobber med å få siden og konkurransen fjernet fra Facebook, skriver de.