Ingen visste han var med på Titanic

15. april er det 100 år siden Titanic sank, og cirka 1500 mennesker mistet livet. En av dem var Johannes Nysveen fra Øyer, men familien hans visste ikke at han reiste med Titanic.

Dramatisert framstilling av «Titanic»-forliset 1912

31 norskættede var om bord på båten Titanic. Bare 10 av de overlevde.

Foto: Willy Stöwer/Wikimedia Commons

Historien om Titanic fengsler fortsatt folk over hele verden 100 år etter at den traff et isfjell og sank.

Filmen «Titanic» fra 1997 med Kate Winslet og Leonardo DiCaprio er en av verden mest innbringende filmer. Nå har filmen nypremiere i 3D.

Båten dro fra Southampton i England den 10. april med kurs for USA. Om bord var cirka 2 200 personer, blant disse var det 31 norskættede passasjerer. Deriblant Johannes Nysveen fra Øyer og Sigurd Hansen Moen fra Skjåk.

Måtte bytte båt

Per Kristian Sebak forteller historien til Johannes Nysveen i boka «31 norske skjebner» fra 1998. Johannes Nysveen var født i 1850, og emigrerte til USA som 30-åring. Her bodde han med sin familie.

Titanic

Titanic på vei ut fra Southampton.

Foto: AP Photo / Scanpix

I 1909 dro Johannes tilbake til Norge for første gang på mange år. I 1912 måtte han tilbake til USA for å forpakte bort gården sin til sinde barn. Ifølge boka «31 norske skjebner» lovet Johannes at han skulle være tilbake i Norge i september.

Når Johannes kom til England skal han ha oppdaget at båten han skulle reise ikke gikk likevel. Trolig på grunn av kullstreik. Noe som førte ham til Titanic, hvor han fikk plass.

Ifølge boka «A night to Remember» fra 1956 så skal kona til Johannes fått et telegram fra Johannes der han skrev at han skipet han skulle reise med var overfylt og at han måtte trekke lodd om hvem som måtte vente på neste skip.

Ifølge forfatter Per Kristian Sebak er det lite trolig at dette skjedde. Årsaken er måten passasjerfarten fungerte på. Han tror det kan ha vært Johannes som formulerte seg på en slik måte, eller at han ikke ville at kona ikke skulle bekymre seg.

Familien visste ingenting

Før han forlot Southampton sendte han et kort hjem til sin kone med beskjed om at han hadde det bra, men skrev ikke noe om at han skulle reise med Titanic.

Så da Titanic sank visste ingen at han var om bord. Når lista over savnede ble offentliggjort var navnet hans feilstavet som Johan Nyoven. Noe som førte til at familien hans ikke visste at han var savnet.

Da Titanic gikk på isfjellet innså Johannes at han hadde små sjanser til å overleve. Han ga dermed klokka og frakken sin til en yngre mann, som Johannes regnet med hadde større sjanse til å overleve enn han sjøl som hadde passert 60 år.

Ga beskjed til familien

Mannen som fikk jakka og klokka overlevde. Han tok med seg gjenstandene til Johannes sine sønner i USA, og fortalte hva som hadde skjedd.

Ifølge boka «31 norske skjebner» kontaktet en venn av familien til slutt White Star Line på vegne av familien. Han mottok 24. april følgende telegram:

«Telegram mottatt. Navn Nyoven står på listen, skal være John H. Nysven. Vi beklager at han ikke er blant de overlevende. White Star Line.»

Sigurd Hansen Moen, opprinnelig fra Skjåk, reiste også med Titanic. Han var på vei til USA for å legge til rette for at han og familien kunne slå seg ned der. Han omkom da Titanic gikk ned.

Film-Titanic 3D First Look Kate Winslet, Leonardo DiCaprio

Titanic-filmen med Kate Winslet og Leonardo DiCaprio går nok en gang på norske kinoer.

Foto: Pressebilde / NTB Scanpix

Flere saker fra Innlandet

Programleder Marianne Duun Malmo

Nyheter fra NRK Innlandet