Overgrepstiltalt nekter for alt

ELVERUM (NRK) 50-åringen som ble dømt til medvirkning til overgrep i Alvdalssaken, hadde ingen annen forklaring på hvorfor hans egne barn beskylder ham for overgrep, enn at han sviktet og ikke stilte opp.

Alvdalsnabo tiltalt

Aktor Iris Storås og forsvarer Frode Wisth representerer partene i den omfattende overgrepssaken

Foto: Trond Ivan Hagen / NRK

Det sto på mye på spill for 50-åringen da han inntok vitneboksen i Sør-Østerdal tingrett onsdag. Han risikerer lovens strengeste straff på 21 års fengsel for grove overgrep mot sine to barn. Overgrepene skal ha skjedd fra de var svært små fem-seks år gamle, og ha skjedd i perioden 1993 til 2005.

Les: Nye overgrepstiltaler mot Alvdal-dømt

Les: Beskrev grove overgrep fra hun var liten

Mannen er tidligere dømt til sju års fengsel for medvirkning til overgrep på sine to barn i den såkalte Alvdals-saken, der naboparet ble dømt for grove overgrep mot hans barn, uten at han grep inn.

Les: Overgrepssaken i Alvdal

Nekter for alt

I retten sa mannen at han var en rolig mann, også når han drakk alkohol. Det eneste han innrømmet var at han gjennom mange år hadde et stort rusproblem. Han benektet at han hadde vært voldelig mot kona eller sønnene. Aktor Iris Storås viste til sosialrapporter som beskrev fyll og vold i hjemmet. Mannen hadde heller ingen forklaring på hvorfor to sønner snakket om seksuelle ting som svært små.

Han hadde heller ingen forklaring på hvorfor hans nå avdøde sønn beskyldte han for overgrep. Ifølge tiltalen begikk han overgrep på sønnen i 1992 eller 1993.

– Det har jeg ingen forklaring på. Han følte seg kanskje sviktet på grunn av jeg ikke stilte opp til avtaler på grunn av rusmisbruket, sa 50-åringen, som under hele forklaringa framsto rolig.

– Vet ikke hva jeg skal si

Aktor la også fram dokumentasjon på flere henvendelser til legevakt og krisesenteret fra 50-åringens daværende kone om rus og vold da han bodde i Trondheim. Her skal også overgrepene mot datteren ha startet.

– Dette stemmer ikke, jeg leverte urinprøve. Barna hadde det som barn flest, hevdet han.

Han innrømmet likevel at datteren var agressiv.

– Vi fant ikke ut hvorfor hun var agressiv, sa han.

– Hva er din kommentar til overgrepene datteren forklarer om?

– Det stemmer ikke, jeg vet ikke hva jeg skal si til det, sa 50-åringen.

Jenta har i politiforklaringen beskrevet mange og grove overgrep fra hun var fem-seks år.

Fra perioden i Alvdal beskrev han et liv fylt av rus. Han er tidligere dømt til sju års fengsel for mevirkning til overgrep her, men nekter også for dette.