Beskrev grove overgrep fra hun var liten

Jenta orket ikke forklare seg i retten da hun skulle vitne om grove overgrep fra sin far. I politiforklaringer har hun beskrevet mange grove overgrep fra før hun var ti år.

Frode Wisth

Frode Wisth forsvarer 50-åringen.

Foto: Trond Ivan Hagen / NRK

50-åringen var nabo til det overgrepsdømte Alvdal-paret som ble dømt til 11 og 12 års forvaring. Sjøl ble han dømt til syv års fengsel i 2011 for medvirkning til overgrep. Sammen med sin eks-kone ble han dømt for å ha gitt tillatelse til at naboparet kunne misbruke sine egne to barn. Nå må han svare i retten for overgrep mot egne barn.

Les: Naboparet varetektsfengslet

Gjentatte overgrep

Statsadvokatene i Hedmark mener at mannen skal ha misbrukt sin egen sønn og datter gjentatte ganger i årene mellom 1993 og 2005. Barna var under ti år da mange av overgrepene skal ha skjedd. Noen av overgrepene skal ha skjedd i Alvdal.

Les: Nye overgrepstiltaler mot Alvdal-dømt

Det var i forbindelse med Alvdalssaken at politiet også satte igang etterforskning av 50-åringen og overgrep mot egne barn. Datteren forklarte i avhør at det ikke kun var naboparet som hadde begått overgrep mot henne, men også hennes egen far. Hennes forklaring er sentral i saken som nå går for Sør-Østerdal tingrett.

I 2013 foretok politiet et nytt avhør av jenta, som endte med tiltale mot faren.

Også en sønn som nå er død, anmeldte faren for overgrep for fire år siden. Overgrepene skal ha skjedd snaut ti år før Alvdalsaken.

– Vært et helvete

Jenta skulle etter planen ha forklart seg i retten tirsdag, men måtte avbryte vitnemålet. Etter en pause ble det klart at hun ikke vil forklare seg, noe hun har rett til. Dermed måtte aktor Iris Storås lese opp jentas forklaring fra 2013. Hun var likevel til stede i retten.

Her forklarte hun at livet har vært et helvete etter Alvdalssaken, og at en ny rettsrunde nå ripper opp i det hele. Hun var forberedt på det etter at hun sjøl hadde fortalt om overgrep fra faren da hun ble avhørt i Alvdalssaken.

I de nye avhørene fortalte hun detaljert om et skrekkregime med mange overgrep og vold begått av faren som hun i dag nekter å kalle far.

Så vidt hun husket hadde det alltid vært slik, og trodde kanskje at alle barn hadde det slik.

5o-åringen nektet straffskyld da saken mot ham startet i Sør-Østerdal tingrett tirsdag.

Flere saker fra Innlandet

Programleder: Anders Bakkerud Larsen

Klokka 19.45. Nyheter fra Innlandet