Hopp til innhold

Erna etter NRK-undersøkelse: – Et nytt OL må ha høyere oppslutning før vi søker

LILLEHAMMER (NRK): 36 prosent er positive til nytt OL i Norge, mens 32 er negative eller nøytrale. – Må ha godt over 50 prosent, sier statsministeren.

2000 i gågata

UNG SPIRIT: I 2016 var det ungdoms-OL på Lillehammer. Det kan ha gjort inntrykk, for i en ny undersøkelse er det nettopp de unge som er mest positive til et nytt OL her i landet.

Foto: Lars Erik Skrefsrud / NRK

Det er 25 år siden OL-ilden ble tent i Lillehammer. I en ny meningsmåling Norstat har gjort for NRK kommer det fram at befolkningen er splitta i spørsmålet om Norge bør arrangere et nytt vinter-OL.

36 prosent av de spurte svarer at de er positive til en ny OL-søknad. 32 prosent er imot, og like mange er usikre. Statsminister Erna Solberg mener flere må ønske å satse på et OL før det blir en realitet.

– Jeg tenker at det er gøy med OL, og en stor opplevelse. Det koster likevel veldig mye penger. Dersom vi skal arrangere olympiske leker i fremtiden, må vi nok ha en større oppslutning enn dette, sier Solberg.

Erna Lillehammer

KREVER STØRRE OPPSLUTNING: Statsminister Erna Solberg er klar på at det må være stor støtte bak et så stort prosjekt som OL.

Foto: Arvid Torsgard / NRK

Hun påpeker at midler som eventuelt skulle settes av til et OL går på bekostning av andre utgiftsposter. Det må også være et mer moderat arrangement enn det man han sett de siste årene.

– Folket må også virkelig ville dette. Jeg mener at en betydelig andel over femti prosent må ønske å bruke penger på OL for at vi skulle kunne gå god for det, sier hun.

Den lokale ordføreren ser derimot på tallene med et mer positivt blikk.

– Det er et mer positivt resultat enn jeg trodde det skulle være, sier ordfører i den tidligere OL-byen Lillehammer, Espen Granberg Johnsen (Ap).

De yngre er mer positive

Det er blant de unge under 30 år at flest oppgir at de er for et nytt vinter-OL i Norge.

– Jeg mener helt klart at vi bør arrangere ett nytt OL, sier Oddgeir Haukaas Bjerke.

Oddgeir Haukaas Bjerke om OL

FOR ET NYTT OL: Det er de unge under 30 år som er mest åpen for et nytt vinter-OL i Norge. Oddgeir Haukaas Bjerke er en av dem.

Foto: Knut Røsrud / NRK

Han ble født i 1995, bare et år etter folkefesten i Lillehammer.

– Jeg har hørt så mye bra om OL i Lillehammer, og det hadde vært utrolig kult å få oppleve det selv, sier han.

Haukaas Bjerke er ikke alene om å mene dette. Ifølge meningsmålingen svarer hele 41 prosent av de under 30 år at Norge bør søke om et nytt OL. 17 prosent er imot, og 42 prosent er usikre, eller har ingen mening om det.

– Jeg ser at unge mennesker, fra store deler av landet, ser på vinter-OL som noe bra. Det er et godt utgangspunkt for videre arbeid, sier ordfører Espen Granberg Johnsen.

I en meningsmåling som ble gjort for Aftenposten i 2004 var stemningen en annen. Da svarte hele 49 prosent av de spurte at de var imot et norsk vinter-OL i 2014. 38 prosent var for, mens 13 prosent ikke hadde noen mening.

Gjenbruk av anlegg

Meningsmålinga viser også at folk er mer positive til et nytt OL dersom man benytter seg av anlegg som allerede eksisterer.

– Det er helt naturlig og viktig. Jeg mener at et norsk OL bør basere seg på gjenbruk og nøkternhet, sier Lillehammer-ordføreren.

Han mener at en ny OL-søknad må basere seg på at man ikke skal bruke mer penger enn det som er nødvendig.

– Man må gjenbruke de investeringene som er gjort i store idrettsanlegg tidligere. Da kan man heller bruke pengene på en folkefest, og en folkelig oppslutning, i stedet for store investeringer i dyre anlegg.

Nylig lanserte idrettskretsene i Hordaland, Trøndelag, Oppland og Telemark en søknad om å få utredet muligheten for å arrangere OL i 2030 sammen. Saken skal behandles på Idrettstinget i mai.

Espen Granberg Johnsen om meningsmåling OL

OVERRASKET: Ordfører i Lillehammer, Espen Granberg Johnsen er overrasket over tallene i den nye meningsmålingen. – Det er et mer positivt resultat enn jeg trodde det skulle være, sier han.

Foto: Knut Røsrud / NRK

Flere saker fra Innlandet