NVE: – Flomfaren er fortsatt på nest høyeste nivå

Flere kommuner i Gudbrandsdal er i flomberedskap i helga. Men så langt har vannføringa ikke ført til store skader.

Sjoa, Lågen

FRYKTER FLOM: Flere kommuner i Nord-Gudbrandsdal er nå i flomberedskap. Ottavassdraget er på NVEs oransje nivå som betyr at vannføringa kan bety omfattende skader. Her kommer Sjoa ut i Lågen.

Foto: Inger Johanne Solli / NRK

Før helga varsla NVE flom på gult og oransje nivå på grunn av snøsmelting for flere kommuner i Oppland. Gult nivå betyr at NVE anbefaler lokale beredskapsaktører å vurdere behov for beredskap, og at de ber de være oppmerksomme ved store nedbørsmengder.

Oransje aktsomhetsnivå for flom betyr at vannføringen kan medføre omfattende oversvømmelser og skader på utsatte steder.

– Så langt er det oransje nivå for Ottavassdraget og gult for Gudbrandsdalslågen, sier vakthavende hydrolog for NVE, Tumo Saloranda.

Frykter flom, Otta

ORANSJE NIVÅ: Dette bildet er tatt lørdag formiddag fra Bredebygden like sør for Otta.

Foto: Inger Johanne Solli / NRK

Les også:

Stabil vannføring fra fjellet

Varmen de siste dagene har fått fart på snøsmeltinga i fjellet, og mange har vært spente på konsekvensene. Men så langt har det ikke ført til store problemer.

– Vannføringa etter snøsmeltinga i fjellet har stabilisert seg. Det har ikke vært noe nedbør, og det hjelper, sier Saloranda.

Elva Lågen i Rosten, Nord-Sel

GULT NIVÅ: Det er stigende vannføring i Gudbrandsdalslågen. Her i Rosten i Nord-Sel opp mot Dovreskogen.

Foto: Karianne Stordal / NRK

Fylkesmannen vil ikke kalle inn fylkesberedskapsrådet nå, men ber medlemmene være forberedt på å bli kalt inn om situasjonen tilsier det. Dette gjelder Lesja, Lom, Sel, Skjåk og Vågå.

Per Ivar Weydahl, landbrukssjef og beredskapsansvarlig i Vågå kommune, sier til GD i dag at det ikke blir iverksatt tiltak foreløpig.