Hopp til innhold

Kan få nybygd hus ødelagt av flom - igjen

Kjell og Marit Riise mistet huset sitt etter flommens herjinger i fjor. Nå kan eiendommen nok en gang bli rammet av flom.

Kjell og Marit Riise

FORTVILET: Ekteparet Riise fra Odda har brukt det siste halvåret på å bygge opp et nytt hus. De er fortvilet over at en ny flom nå er på vei.

Foto: Espen Hobbesland / NRK

Flere steder på Vestlandet ble i fjor rammet av en stor okoberflom. Flommens herjinger gjorde at flere hundre ble evakuert fra sine hjem, bolighus gikk tapt og broer kollapset.

Kjell Riise

SNEKRER: Kjell Riise har lagt ned mange timer med hardt arbeid i det nye huset.

Foto: Espen Hobbesland / NRK

Kjell og Marit Riise opplevde å måtte flykte fra deres eget hjem på Sandvin i Odda, da vannmengdene nådde huset deres og etterlot det helt ødelagt.

– Da vannet kom på parketten var vi enige om at dette ikke var et blivende sted. Det var da vi skjønte alvoret, og da var det bare å komme seg ut for å kunne berge livet, forteller Kjetil Riise.

Siden januar har det pensjonerte paret jobbet med å bygge opp huset igjen. Men nå har Norges vassdrag og energidirektorat (NVE) varslet ny storflom i Odda.

Infernoet ekteparet Riise opplevde, er vanskelig for dem å glemme. Paret er nå redd det nyrestaurerte huset vil bli tatt av vannmengdene.

– Jeg håper bare at vi ikke får så store mengder med vann og ødeleggelser som når flommen var på sitt verste i fjor høst, sier Riise.

– Vi er usikre

Sandvin

FLOM: Slik så det ut i nærheten av parets bolig på Sandvin i fredag kveld.

Foto: 03030-tipser

Paret følger nå tett med på NVEs flomvarsel.

– Vi er ikke på den sikre siden ennå, med mildt vær og regn nå kan vi få en ny flom.

Lørdag ettermiddag opplyser Brigt Samdal, regionssjef i NVE region vest at steder på Sandvin er oversvømt og at man ikke kan utelukke at husene på Sandvin vil få skader av flommen.

– I oktober i fjor ble flere hus på Sandvin ødelagt, dette kan skje igjen, men ikke i like stor grad. Husene vil ikke forsvinne, men de kan få oversvømmelser.

Opoelva

HØY VASSFØRING: I går ble Hjøllobrua i Odda stengt. Her ser du den høye vassføringen lørdag morgon.

Foto: 03030-tipsar

– Uengasjerte politikere

Paret mener politikerne ikke har gjort nok for å bedre situasjonen i vassdraget ved huset deres, og ber dem engasjere seg.

– Det har vært trasig å se så lite politikerne har engasjert seg når det gjelder vassdraget sør for Vasstun. Det har i hovedsak dreid seg om Odda og Opo. Får vi ikke gjort noe med avrenningen her, så risikerer vi å få flom igjen, sier de.

– NVE har ansvaret for arbeidet på Sandvin. Vi fra politisk hold har sagt at det må settes i gang tiltak med varig verdi. Å senke vannmengdene i Sandvin er en stor utfordring, sier ordfører i Odda kommune, John Opdal (H).