Norske blåbær skapte kaos i Oslo

RENDALEN (NRK): Et lite prosjekt skulle teste om det var marked for norske villblåbær. Det skapte elleville tilstander.

Blåbær fra Rendalen blir business

REVET BORT: Disse kassene som forretningsutvikler Cathrine Fodstad i Klosser Innovasjon viser fram, ble revet bort.

Foto: Stein S Eide / Stein S Eide

En million tonn med blåbær står hvert år modent i norske skoger. Det meste råtner bort, samtidig som Norge importerer bær fra utlandet. Ofte Spania, Chile, Polen, Marokko og Peru.

Mye av det er såkalte «hagebær», som er dyrket innendørs.

Nå har Rendalen Næringsforening, Klosser Innovasjon, Norske Moseprodukter, sammen med Bama, satt i gang plukking av blåbær i Rendalen i Innlandet.

Målet er å se om det kan skape arbeidsplasser og være lønnsomt. Salget startet denne uka på to butikker i Oslo.

Tom på en time

Blåbær fra Rendalen blir business

NORSKE: Importerte bær er hovedregelen når du handler i matbutikkene i Norge. Disse er plukket i Rendalen og selges i butikker.

Foto: Stein S Eide / Stein S Eide

Den ene var Meny CC vest. Responsen ble ellevill.

– Det har vært et voldsomt trykk. Problemet er at produsenten ikke har fått levert og vi har gått tomme. Bare her har vi fått 30 spørsmål om blåbæra, sier konsulent Jan Erik Rustad i Bama.

Det kom fem kasser blåbær på torsdag. De var borte på en time, forteller han.

Blant annet har det kommet henvendelser fra kunder som ville kjøpe hele kasser.

– Jeg tror vi kunne solgt ubegrenset av dette, sier Rustad.

Han mener de fint kunne tatt imot 70 kasser.

Plukker og renser for hånd

Det var Klosser Innovasjon som tok initiativet til bærprosjektet. Rendalen næringsforening er en viktig partner, som har tilrettelagt og sørget for arbeidskraft Tor Strømsmoen er arbeidsleder og hjelper lokale ungdommer med å finne frem til blåbærene.

– Plukkerne er fabelaktige. De tar det med en gang. Det er mye huggorm i år, så vi har beredskap og gummistøvler.

Studentene Ruth Elisabet Grindal og Thea Mortensen Holien trives godt med å være bærplukkere.

– Vi trengte litt penger etter å ha vært i utlandet. Og så er det fint å være ute.

Rensing av håndplukka blåbær

FOR HÅND: Rensing av håndplukka blåbær skjer på Norske Moseprodukter på Åkerstrømmen.

Foto: Stein S Eide / NRK

Vil utkonkurrere import

Prosjektleder Mali Hagen Røe i Klosser Innovasjon forteller at de norske bærene både er sunnere og mer miljøvennlige enn de utenlandske.

Hun putter en håndfull med bær i munn, og snakker stolt om de nyplukkede blåbærene som puttes i små esker.

– Du kjenner at det er rett fra skauen!

.

Bærplukkerne Ruth Elisabet, Grindal Thea Mortensen Holien Og arbeidsleder Tor Strømsmoen.

RENSES: Prosjektleder fra Klosser innovasjon sammen med bærplukkerne Ruth Elisabet Grindal, Thea Mortensen Holien og arbeidsleder Tor Strømsmoen.

Foto: Stein S Eide / NRK

– Vi vil erstatte importbærene med norske blåbær. Da trenger man ikke kjøre over mange kontinenter, men kan selge det kortreist i Norge.

Klosser Innovasjon jobber med å fremme kunnskapsbasert næringsutvikling i hele Hedmark, og bidrar med penger til innovasjon- og forskningsprosjekter.

– Sender flere kasser

Hagen Røe opplyser at de fredag sendte 20 nye kasser til Oslo.

– Dette monner nok ikke på den enorme etterspørselen vi nå opplever, men er viktig i forhold til målsettingen om å få etablert en slik produksjon på permanent basis.

Ifølge Hagen Røe er årets prosjekt kun en test, og neste år skal en større produksjon settes i gang. Da må man møte flere utfordringer:

– Det kan ligge et potensial i ville blåbær, men det er også en del hindringer på veien. Markedskrefter, pris og tilgang på plukkere er noen utfordringer.

Blåbær fra Rendalen blir business

RÅTNER PÅ ROT: Det meste av norske blåbær blir ikke plukket. Her fra Rendalen.

Foto: Stein S Eide / Stein S Eide