Hopp til innhold

Rasisme i retten: – Tar kampen for mange andre

Fadumo fryktet for livet da en familiefar løp etter henne og døtrene og ropte «neger» og «jeg skal drepe deg». Nå møter hun og døtrene i retten.

Aisha Abdullahi, Fadumo Ali Bulhan og Ridwan Ali Mussa

TØFT: Fadumo Ali Bulhan og døtrene Aisha og Ridwan forteller om rasisme i håp om at det kan hjelpe andre.

Foto: Anne Kari Løberg / NRK

Fadumo Ali Bulhan og døtrene synes det er tungt å nok en gang møte mannen de følte seg trakassert av i flere år. Han er denne uka tiltalt i Eidsivating lagmannsrett for vold og trusler.

– Vi gjør det for at andre som har opplevd det samme kan se en utveg. At de kan bli hørt på hvis de sier ifra, sier datteren Ridwan Ali Mussa.

Mannen i 50-årene ble i Østre Innlandet tingrett i fjor sommer dømt til 120 dager i fengsel for trusler og vold mot den norsk-somalisk familien i Elverum.

Mannen nektet for at konflikten med familien var rasistisk motivert. Tingretten var uenig.

  • Også sønnene på 16 og 18 år ble dømt for vold og trusler.

Faren anket dommen. Han erkjenner seg ikke skyldig i vold og trusler mot den norsk-somaliske familien.

– Vi mener tingretten vurderte bevisene feil. Det er sprik i forklaringene fra vitnene og tvilen skulle kommet tiltalte til gode, sier mannens forsvarer Jostein Løken.

Var livredde

Medlemmer av den norsk-somaliske familien forteller om flere år med trakassering på grunn av sin etniske bakgrunn.

Den yngste sønnen til Fadumo Bulhan var redd å gå på skolen og fritidsaktiviteter fordi han frykta for å møte sønnene i den etnisk norske familien.

I 2017 prøvde hun å få til en samtale med foreldrene til sønnene, men hevder hun ble møtt med nazitegn og rasistiske utsagn av faren til guttene.

Konflikten i 2017 endte i at mannen i 2018 ble dømt i tingretten for å ha kommet med hatefulle ytringer mot den norsk-somaliske familien.

Fra jeg møtte han i 2017 har jeg vært redd han, forklarte hun i lagmannsretten.

Konflikten mellom den norsk-somaliske familien og den etnisk norske familien toppet seg i sommeren 2020 etter at sønnene hadde stoppet en annen norsk-somalisk kvinne og trakassert henne.

Døtrene i den norsk-somaliske familien dro da hjem til den etnisk norske familien i håp om å få snakke med moren til guttene.

Guttene var alene hjemme og løp etter jentene med et slagvåpen og en hund. De har forklart at de ble redde da de norsk-somaliske jentene kom.

Saken ble politianmeldt og politiet ba jentene om å ringe hvis noen fra den etnisk norske familien dukket opp hos dem.

Trodde hun skulle dø

Tre dager etter så den norsk-somaliske mora at guttene syklet utenfor leiligheten deres. Hun gikk ut for å snakke med dem, men sier de da syklet rundt henne og steilet med syklene mot henne.

Den norsk-somaliske familien ringte politiet, men før de kom dukket også faren til guttene opp.

– Faren og flere av sønnene kom løpende mot oss. Jeg prøvde å få barna mine inn i leiligheten men de henta oss igjen ved inngangen, forklarte hun i lagmannsretten.

Hun ble livredd for at han skulle komme seg inn, og mens han og sønnene presset mot døra prøvde hun og døtrene å holde dem ute. Det førte til at hun skal ha fått et slag i hodet, den ene datteren skal mannen ha tatt kvelertak på og den andre datteren fikk fingeren i klem i døra.

Han sa «Jeg kommer til å drepe dere. Dere kommer ikke til å være i landet», forklarte Fadumo Ali Bulhan i retten.

Den norsk-somaliske familien fikk låst døra og holdt seg inne i leiligheten til politiet kom.

Maria Huseby Fossen og Jostein Løken i Eidsivating lagmannsrett

TVIL: Maria Huseby Fossen er aktor i saken mens Jostein Løken forsvarer mannen fra Elverum som er tiltalt for vold og trusler mot den norsk-somaliske familien.

Foto: Anne Kari Løberg / NRK

Den tiltalte mannen forklarte at han oppsøkte den norsk-somaliske familien fordi sønnen hans skulle ha blitt slått av en av det han beskrev som «deres folk» tidligere på kvelden.

Han nekter for at han utøvde noe vold mot kvinnene og mener det er skader de må ha påført seg selv. Men han innrømmer at han brukte ordet «neger» som han mener ikke er rasistisk.

Etter det som skjedde utenfor leiligheten til de norsk-somaliske kvinnene kom flere menn til stede og det ble et slagsmål. Tiltalte hevder han ble slått og sparka uprovosert av dem.

  • Den norsk-somaliske familien har valgt å flytte fra Elverum etter disse hendelsene.

«Rasismebyen» Elverum

Etter at denne saken ble kjent sommeren fikk Elverum stempel som «rasismeby».

Det førte til en mobilisering gjennom Facebook-gruppa «Sløyf rasisme» som på kort tid fikk 4000 medlemmer. På grunn av pandemien kunne de ikke møtes for å vise sin avsky mot de negative holdningene. Derfor oppfordret de folk til å henge opp sløyfer på ei gangbru i sentrum for å vise hva de mente.

Fargerike sløyfer på Gammelbrua i Elverum.

SLØYF RASISME: Flere hundre unge og eldre valfartet til gangbrua i sentrum i Elverum for å vise at de tok avstand mot rasisme.

Foto: Anne Næsheim / Anne Næsheim

Både barn, ungdom og voksne hang opp fargerike sløyfer som en bevis på at de ikke tolererer rasisme i sin by.

Fadumo Ali Bulhan har bodd i Norge i 25 år og hadde ikke opplevd så mye negativt før episodene med den etniske norske familien fra 2017 fra til 2020. De har likevel valgt å flytte fra byen.

  • Flere mente at det som skjedde i Elverum kunne skjedd i hvilken som helst liten by i Norge:

Flere saker fra Innlandet

Sivert Refsdal

Sivert har 20 seksere

NRK anbefaler