Hopp til innhold

Mjøsa stiger saktere enn tidligere

Mjøsa stiger saktere enn for noen dager siden. Nå vil nedbørsmengdene bli avgjørende for vannstanden i landets største innsjø.

Flom Hamar

Mjøsa, her ved Hamar, søndag kveld.

Foto: Helle Therese Kongsrud / NRK

– Ute er det regnvær og det vil vi helst ikke ha, men Mjøsa er avtagende, så det ser ut som hydrologene har sagt, at vi holder oss på nivået fra 2011.

I ferd med å snu?

Reidar Aas, leder for teknisk drift og anlegg i Hamar kommune, har ikke fått de siste prognosene eller målingene gjort mandag morgen. Men søndag kveld kunne det virke som om innsjøen var i ferd med å «gi seg».

– I går kveld ble det målt 6.46 på den lokale skalaen, 20 cm under 2011-nivået. Vannet stiger sakte, det er i ferd med å snu.

Med mindre det kommer mye nedbør de neste dagene, kan det nå se ut til at det verste er over. Virkeligheten langs Mjøsas bredder er langt fra den man kunne se i Gudbrandsdalen i forrige uke.

Innbyggere i Kvam fikk hus og eiendommer rasert av flomstore elver som gikk ut over sine vanlige løp.

– God tid til forberedelser

I slutten av forrige uke anslo forsikringsbransjen flomskader til 170 millioner kroner. Da hadde det kommet inn rundt 1400 skademeldinger fra flomrammede personer.

Rundt Mjøsa har kommunene hatt bedre tid til å forberede seg på økt vannstand.

– Vi har hatt god tid til å forberede oss på dette, siden Mjøsa stiger sakte. I forbindelse med vann- og avløp, har vi tettet alle overløp, slik at vannet ikke renner inn. I tillegg er også underganger stengt, for å hindre ferdsel der det er mye vann, forteller Aas.

Andre steder i Hedmark og Oppland har folk måttet koke drikkevannet sitt, men det er foreløpig ikke et aktuelt tema i Hamar kommune.

– Foreløpig er drikkevannet bra, ingenting indikerer at dette skal være problematisk.

Flom Mjøsa

Mjøsa dekker nå en god del av Strandpromenaden på Lillehammer. Bildet er tatt søndag ettermiddag.

Foto: Silje Josten Lien / NRK