Her fikk MDG åtte prosent av stemmene

VANG (NRK): Miljøpartiet De grønne (MDG) har aldri stilt liste i Vang i Valdres før. Ved årets valg fikk de 8,1 prosent av stemmene.

Erlend Eggen, MDG

GRØNNE VERDIER: Erlend Eggen har fått plass i kommunestyret i Vang for Miljøpartiet De grønne.

Foto: Sigrid Havig Berge / NRK

Miljøpartiet ble en av valgets store vinnere, og i flere Innlandskommuner blir de nå å finne i kommunestyrene for aller første gang.

– Vi er kjempefornøyde med det resultatet. Vi skulle selvfølgelig ønske at vi havnet i en vippeposisjon slik at vi kunne formet kommunestyret i litt større grad enn det vi kan gjøre nå, men jeg lover at vi kommer til å være en veldig aktiv bidragsyter i kommunestyret de neste åra, sier Erlend Eggen som nå skal møte for MDG i kommunestyret i Vang.

31-åringen er partiets toppkandidat i kommunen. Han har aldri før vært politisk aktiv, men er nå klar for å gjøre en innsats for et grønnere Vang.

– Vi ønsker for eksempel at Vang skal ha et mye større fokus på klima, særlig ved innkjøp. Vi vil sette opp ladestasjoner til elbil flere steder i kommunen, sier han.

Markert seg i hele Innlandet

Miljøpartiet De grønne gjorde et godt valg i både Hedmark og Oppland. De stilte med liste i 13 Opplands-kommuner, og ble valgt inn i 12 av disse. Forrige periode var det kun i Lillehammer partiet hadde representant i kommunestyret. I Hedmark fikk de mandat i fire av de seks kommunene de stilte med lister.

– MDG har et tydelig budskap om at vi er nødt til å endre forbruksmønsteret vårt som innbyggere i Norge, fordi vi er en kraftig pådriver med tanke på de klimagassutslippene som skjer på et globalt nivå, sier Erlend Eggen.

Dette mener han folk har fått med seg.

Jeg tror at budskapet om at vi må redusere forbruk er noe folk er i ferd med å ta inn over seg, sier den engasjerte politikeren.

To årsaker til fremgang

MDG fikk sin første representant på Stortinget ved valget i 2013.

– Selv om de har eksistert siden 1988 ble de en nasjonal faktor da de kom inn på Stortinget. De ble mer synlige, sier professor Jon Helge Lesjø ved Høyskolen i Lillehammer.

I tillegg har de har tatt velgere fra tradisjonelle miljøparti som SV og Venstre.

– Etter valget i 2013 har de bygd ut organisasjonen. MDG har vært på en positiv bølge som har gjort at de har stilt mange flere lister ved dette valget, sier professoren.

Valgkommentator for NRK, Jon Helge Lesjø.

STOR FRAMGANG: Synligheten fra valget i 2013 er en av grunnene til MDG sin store fremgang, mener professor Jon Helge Lesjø.

Foto: Alexander Nordby / NRK

Ikke bare miljø

Selv om miljøtanken gjennomsyrer MDG sin politikk, så fremmer Eggen andre saker han mener er viktige for kommunen.

– Vi har et brennende engasjement for at Vang skal utvikle seg videre, med hovedfokus på bolyst, nye arbeidsplasser og blest om kommunen, sier han.

Men hvilke miljøtiltak er det du selv gjør i din egen hverdag?

– Først og fremst så har jeg bosatt meg i distriktet, og bor man i distriktet så forbruker man mindre. Jeg kjører elbil og jeg sykler, avslutter han.

Grindafjell

BEVARE MILJØET: Erlend Eggen er opptatt av miljø og friluftsliv, og får nå muligheten til å påvirke politikken i hjemkommunen Vang.

Foto: Magnor Wigdel