Hopp til innhold

Menn strikket mer i gamle dager

I kveld er det nasjonal strikkekveld på NRK2. Det er nok ikke til å unngå at seerne stort sett vil være kvinner, men en mann eller to vil trolig også sitte foran skjermen med strikketøyet.

Strikk en julekule

Kvinner er overrepresentert som strikkere, men Arne & Carlos er blant de mest kjente strikkerne i Norge.

Foto: Veslemøy Christiansen

Arne & Carlos er kjente strikkemenn, men stort sett mangler menn tålmodighet til å drive med den slags, mener strikkeduoen.

– En strikker bør være tålmodig og rolig av seg. Man kan ikke flyge rundt for mye hvis man skal strikke, man må sitte i ro. Og det er jo en fordel å like det man driver med, sier Arne Nerjordet.

Strikkeklubb for menn

Han og Carlos Zachrisson har holdt på med strikking lenge. De har gitt ut flere strikkebøker, og har vært med på det meste om strikking. Nå er de på turne verden over.

– Det går i ett. Vi vet nesten ikke hvor vi er, sier Arne Nerjordet.

Akkurat nå er de i Belgia, men kom fra Nederland i går, men strikkeduoen fra Etnedal har også vært i Japan og Danmark. Og ikke overraskende er det stort sett strikkende kvinner de møter rundt omkring i verden.

– Det kommer flest kvinner på tilstelningen, men det hender at det slenger innom en kar eller to. Og i Nederland har vi vært borti strikkeklubber for menn, så det finnes de menn som strikker, sjøl om de er i mindretall, sier Nerjordet.

Gjetere strikket

Han har aldri hørt om strikkeklubber for menn i Norge, men i gamle dager var det ikke uvanlig at menn strikket.

– Det var ofte gjetere som strikket. De strikket for å få tida til å gå, mens de var ute og passet på dyrene. Jeg tror det endret seg når det kom strikkemaskiner. Da ble det ikke så stas å strikke for mennene når maskinene kunne gjøre det, sier Arne Nerjordet.

NRK-journalist Kristian Elster er en mann som ikke tenker to ganger om før han drar opp strikketøyet sitt på jobb. Elsters strikkepinner har vært med på tur til mer enn fem verdensdeler.

– Det er avslappende, og noen ganger hjelper det til og med på konsentrasjonen, sa han til NRK i et intervju tidligere i år.

Strikkepinner som våpen

Strikking brukes ikke bare som tidtrøyte, i første episode av Lilyhammer sesong 2 ble en rundpinne brukt som drapsvåpen.

– Det så jo effektivt ut, sier Nerjordet og ler, – men trolig ikke noe å anbefale.

– Vi sier det når vi er på boksigneringer og det kommer damer væpnet med strikkepinner at da er det best å oppføre seg pent for vi vet at det kan bli skummelt, hvis vi ikke oppfører oss, humrer Nerjordet.

SE ULIKE VIDEOER OM STRIKKING:

Nå skal det bli to rette og en vrang, og kanskje et kast innimellom. Bli med til Hamar, der vår reporter er på strikkekurs.
I Lillehammer strikkes det plagg til de som trenger litt ekstra varme.
Syklubbene har lange tradisjoner. Nå hylles de i egen bok som kommer ut denne uka. Syklubben Damenes Aften i Brummundal fikk en ekstra piff på møtet sitt i går kveld. De fikk nemlig se seg selv mellom to stive permer.
Det er viktig å ha konsentrasjonen på topp når ein strikka Dokka sin eigen landsbystrikk: 
Landsbylogoen har dei no ført over i strikkeran si verd, og det har dei gjort før å lokke fleire følk te Dokka:
Strikking er in, og garnbutikkene selger unna som aldri før. I fjor var de utsolgt for alpakkagarn, da folk gikk mann av huse for å strikke Skappel genseren. I høst er gamle klassikere tilbake for fullt
I Gjøvik tar de også vare på gamle håndverkstradisjoner. 
Hver mandag samles de strikkeglade og da går snakketøyet like fort som strikkepinnene