Hopp til innhold

Hege har strikket 150 julekuler

Hun har dilla på strikking, og har spesielt dilla på å strikke små, overkommelige ting. Derfor er Arne og Carlos sine julekuleoppskrifter perfekt tidtrøyte for superstrikkeren Hege Cathrine Gundersen fra Hamar.

Hun ble bitt av basillen for to år siden, og siden den gang har det blitt mange julekuler. Strikking er igjen blitt trend, og mange har tatt opp igjen gamle kunster.

Hege er hekta på strikking, og har strikket over 150 julekuler. Reporter: Vibecke Wold Haagensen, foto/redigering: Bjørn Opsahl.

– Strikking kan jeg, så dette måtte jeg bare prøve selv, sier Hege, som fikk julekuleboka til Arne og Carlos for to år siden.

Mer om strikking:

Små prosjekt er best

Hun begynte med de enkleste oppskriftene. Nå har hun forsøkt seg på nesten alle mønstrene. Og da oppfølgerboka med adventskuler kom i fjor, var Hege fremme med strikkepinnene igjen.

Tilsammen tror Hege at hun har strikket over 150 julekuler.

– Jeg har alltid strikket mye, for eksempel lester og votter. Jeg unngår helst store ting, jeg strikker bare små ting, for da blir jeg ferdig, smiler Hege.

– Så julekuler er helt perfekt for meg, for det er overkommelig!

Bestselger

Boka om julekulene har solgt veldig bra, og havnet på bestselgerlistene i flere land. På Husfliden i Hamar fikk de nesten ikke tak i nok garn da julekulefeberen herjet som verst.

– Det går en del i år også, men ikke sånn som det var for to år siden, sier Reidun Johansen ved Husfliden. Hun har jobbet ved Husfliden i 38 år, og ikke opplevd maken til strikkemani.

– Det har virkelig tatt av, og vi føler også at ungdommen har begynt med strikking, sier hun. Hun tror enkle oppskrifter, som for eksempel Dorte Skappel-genseren, har mye av æren.

Julekulene er også enkle å strikke. I alle fall er de forholdsvis raske å få laget. Men nå tror superstrikkeren Hege at hun har strikket sin siste julekule.

– Når jeg først begynner å strikke, så strikker jeg mye. Det har kanskje blitt fem kuler i uka, men nå er strikkemanien over. Nå har jeg strikket min siste julekule, forteller Hege.

– Tror jeg.

Flere saker fra Innlandet