Strikketrenden fortsetter, og garnbutikkene selger unna som aldri før. I fjor var de utsolgt for alpakkagarn, da folk gikk mann av huse for å strikke Skappel-genseren. I høst er gamle klassikere tilbake for fullt.

Det er ikke bare på NRK2 det skal strikkes i høst. Garnbutikker melder om 'strikkegalskap' også i år, men der Skappel-genseren regjerte i 2012, er det tradisjonelle mønstre som er mest populært dette året.

NRK vil sette ny verdensrekord i strikking

1. november er det klart for NRKs nye minutt-for-minutt-satsing. Da skal det forhåpentligvis settes verdensrekord i å omgjøre saueull til ferdig genser på kortest mulig tid.

Hesten Knerten har fått Mariusgenser - Ida Nova fra Bodø strikket i vinter en 'Marius-genser' til hesten Knerten. Genseren i NRKs rekordforsøk skal imidlertid være i vanlig størrelse og modell. - Foto: Privat /

Ida Nova fra Bodø strikket i vinter en 'Marius-genser' til hesten Knerten. Genseren i NRKs rekordforsøk skal imidlertid være i vanlig størrelse og modell.

Foto: Privat

NRK har hatt suksess med sine versjoner av sakte-TV. Minutt for minutt-sendinger fra Hurtigruten, Bergensbanen, Nordlandsbanen og Sommerbåten har fenget mange og vekket internasjonal oppmerksomhet.

Les også: Amerikansk TV-program gjør narr av «Nasjonal vedkveld»

Om en måned er det klart for et nytt sakte-TV-konsept hvor NRK Hordaland står bak spakene. Fredag 1. november blir det nasjonal strikkekveld på NRK. Og da skal det – på direkten på NRK2 – gjøres et forsøk på å sette ny verdensrekord i disiplinen «fra sau til genser».

Verdensrekorden som skal slås er på fire timer og 51 minutter – noe som betyr at dette blir en solid utfordring.

Les også: NRK-sjefen avslørte strikkeprosjekt

Les også: – Jeg måtte bruke den største rundpinnen som var å oppdrive

Strikkemote

Kristian Elster synes det beste med strikking er at det kan få ham til å slappe av - NRKs utenriksjournalist Kristian Elster har med seg strikketøyet verden rundt. Han møter du i et av kveldens 'strikkeportrett'. - Foto: Daria Zoric / NRK

NRKs utenriksjournalist Kristian Elster har med seg strikketøyet verden rundt. Han møter du i et av kveldens 'strikkeportrett'.

Foto: Daria Zoric / NRK

De første maskene legges opp i «Norge Rundt» på NRK1 klokken 19.40, før strikkesendingen deretter fortsetter på NRK2 kvelden og natten gjennom. Selve rekordforsøket starter ved midnatt.

– Vi har allerede øremerket lammet som skal klippes, og Husfliden er i gang med å sette sammen gruppen på åtte personer som skal jakte strikkerekorden: Én skal klippe, mens de syv resterende må kare, spinne og strikke så fort de bare kan, forteller prosjektleder Lise-May Spissøy til NRK.no.

Les også: NRK-journalisten som strikker seg verden rundt

Hun innrømmer at de har satt seg et svært hårete mål – flere andre har tidligere forsøkt å slå den australske rekorden, men ingen har vært i nærheten av tiden 4.51.14

Videre lover Spissøy at den nasjonale strikkekvelden skal by på mye nerdete informasjon rundt strikking, vise frem sjangerens haute couture, og fortelle historiene bak uferdige strikkeprosjekter.

I tillegg vil seerne bli invitert til å bidra med å sende inn sine egne hel- og halvferdige strikkeprosjekter via sosiale medier.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

NRK-konseptet «sakte-tv» skal nå selges på det internasjonale tv-markedet.

Dette er promoen som skal vises på TV-messen i Cannes der NRK-konseptet «sakte-tv»nå skal selges på det internasjonale tv-markedet.

Minutt for minutt i Cannes

NRKs minutt for minutt-sendinger skal også presenteres på TV-messa MIP i Cannes i helgen som kommer. Det er det britiske formatselskapet DRG som skal presentere og selge inn sakte-TV-konseptet til internasjonal TV-bransje.

NRK skal være representert med to skjermer: På den ene vises promoer for andre konsepter NRK sitter på – og på den andre skal hele Hurtigrute-sendingen sendes uavbrutt så lenge messen varer.

Les også: Vil ha nye «sakte-TV»-tips av deg!

Rune Møklebust, NRKs sjef ombord i Hurtigruten - Rune Møklebust i NRK Hordaland har fortsatt ikke gått tom for sakte-TV-ideer. - Foto: Bjørn Rrik Rygg Lunde /

Rune Møklebust i NRK Hordaland har fortsatt ikke gått tom for sakte-TV-ideer.

Foto: Bjørn Rrik Rygg Lunde

Faktisk er de nødt til å jukse og la Hurtigruten seile fra Bergen allerede et døgn før messen starter, for at de skal rekke å legge til kai igjen samme sted før den internasjonale TV-bransjen forlater Cannes igjen.

Programsjef Rune Møklebust hos NRK Hordaland er en av fedrene bak konseptet «Hurtigruten – minutt for minutt». Han forteller om et stort trykk fra utenlandsk media, som synes NRKs minutt for minutt-konsepter er svært eksotiske.

– Jeg hadde nettopp britiske Channel 4 på telefonen som skal lage en dokumentarfilm om Skandinavia. Da er sakte-TV blant de tingene de skal se nærmere på når det gjelder Norge. I tillegg var det nylig et ni minutter langt innslag om oss på Al Jazeera, sier Møklebust.

Les også: Vedmaraton vekker oppsikt langt utenfor Norges grenser

Fransk kanalferd?

Møklebust sier at det så langt ikke er laget lignende sakte-TV i utlandet, men at NRK har vært i kontakt med andre nordiske kringkastere om det.

– Det er ikke er noe stort mål for NRK at konseptene skal bli solgt. Men det er litt moro at TV-formatindustrien ser verdien i dette og at DRG ønsker å vise dette fram, sier han.

Les også: Nytt minutt for minutt-stunt fra NRK

Dersom andre land velger å kjøpe konseptet, mener Møklebust at det er viktig at de finner en idé som er knyttet opp til noe som er et lands felles historie og som alle har et forhold til.

– Ikoniske reiser, som kanalferd i Frankrike eller togreise i Sveits, kan være bra konsepter. Men det er viktig at ting foregår i reell tid, og at sendeskjemaet er ryddet for at det skal fungere, sier han.

NRK setter pris på at mange bidrar med meninger, erfaringer og synspunkter i kommentarfeltet. Takk for at du begrunner dine meninger og avstår fra personangrep. Innlegg som ikke følger våre regler for deltakelse kan bli slettet.

Siste nytt: Kultur

 • Pussy Riot, Nadezjda Tolokonnikova og Maria Aljokhina - Foto: Gabrielle Graatrud / NRK /
  Foto: Gabrielle Graatrud / NRK

  Pussy Riot saksøker regjeringen

  Nadezjda Tolokonnikova og Maria Aljokhinas ble dømt til to års fengsel etter sin punk-protest mot Vladimir Putin i en kirke i Moskva i 2012.

  Nå saksøker Pussy Riot-jentene den russiske regjeringen og krever 120.000 Euro. Les mer på P3.no.

 • US-2014-YOUNG-HOLLYWOOD-AWARDS-BROUGHT-TO-YOU-BY-SAMSUNG-GALAXY- - Foto: Frederick M. Brown / Afp
  Foto: Frederick M. Brown / Afp

  Bieber fikk veldedighetspris

  Justin Bieber har etter hvert blitt kjent for sine mange skandaler, men i natt ble artisten tildelt prisen «Champ Of Charity» under «Young Hollywood Awards», skriver Daily Mail.
  Bieber ble så glad at han omfavnet prisutdeler Grace Kesablak.

 • Video Intervju: Morten Tyldum - Foto: Nyhetsspiller /
  Foto: Nyhetsspiller

  Ny Hollywood-film for Tyldum

  Den norske regissøren Morten Tyldum skal regissere filmen «Chain Of Events», ifølge Variety. Filmen skal basere seg på boka med samme navn av den svenske forfatteren Frederick T. Olsson. Tyldum er aktuell med filmen «The Imitation Game».

Kultur og underholdning på TV og radio

Kulturprogram - nyhetsprogram
Musikalsk fest i mange sjangre med Totto Mjelde og Tarjei Strøm som lokførere. 
Gjester, spalter, humor, konkurranser og den aller beste musikken
Hvem er det som bestemmer hvordan historiske hendelser skal huskes? Er det historikerne eller øyenvitnene? Et all-europeisk nettsted gir deg alt du måtte ønske under en paraply, både de store og de små historiene. / Hun var den uekte datteren av en kaptein og en slavekvinne, men vokste opp blant sosieteten i England på slutten av 1700-tallet. Nå kommer filmen om Dido Elizabeth Belle som bidro til at slaveriet ble opphevet i Storbritannia. / Hva får du hvis du setter en tribune ut mot havet? En strøm av assosiasjoner. / Selfiestafetten fortsetter, vi ringer dagens forfatter / Hvordan få barn og unge til å lese bøker innimellom dataspillene og mobilbruken? / Vi byr på avhengighetsdannende mobil-spill, rock fra 70-tallet og en svensk tegneserieskaper med eget radioprogram i dagens Anbefalingspanelet / Vi blir bedre kjent med datidens Oprah Winfrey i vår serie om glemte historiske kvinner.