Mener norske asylregler forårsaket drapet

Offeret i Grua-drapssaken hadde mistet oppholdstillatelsen dersom hennes mann også hadde søkt asyl. Det er åsaken til at hun ikke er i live i dag, mener broren til den 17 år gamle jenta som ble drept i juni i fjor.

Gjøvik tingrett - Grua-drapet

Flere nære familiemedlemmer til afghanske Fahezeh Ahmadi, som ble drept på Grua i fjor sommer, vitnet i Gjøvik tingrett i dag. Flere peker på reglene for å søke om oppholdstillatelse som kilden til konflikten mellom Fahezeh og den drapstiltalte ektemannen.

Foto: Lars Erik Skrefsrud / NRK

Flere nære familiemedlemmer til afghanske Fahezeh Ahmadi, som ble drept med tre knivstikk på Grua i fjor sommer, vitnet i Gjøvik tingrett i dag.

Hennes ektemann har erkjent drapet, og tiltalte har forklart at han drepte henne etter paret hadde kranglet, hvor kona hadde fortalt at hun ønsket å skille seg og at hun hadde et forhold til en annen mann.

Familiemedlemmene har derimot pekt på konas oppholdstillatelse i Norge som årsaken til konflikten i ekteskapet.

Fahezehs storebror, som også bor i Norge, sier søsteren hadde vært i live i dag om det ikke hadde vært for norske asylregler.

Ulovlig opphold i Norge

Rettssal Gjøvik tingrett

Fornærmedes storebror mener asylreglene i Norge er årsaken til at søsteren ble drept.

Foto: Monica Rikoll / NRK

Fahezeh Ahmadi fikk opphold i Norge, sammen med sin to år gamle datter, som enslig, mindreårig asylsøker. I søknaden hadde hun oppgitt at hun var på rømmen fra et tvangsekteskap i hjemlandet Afghanistan.

Hun ble først plassert på transittmottaket på Hvalstad i Oslo før hun ble flyttet til asylmottaket for enslige, mindreårige asylsøkere i Lyngdal i Vest-Agder.

Ektemannen oppholdt seg samtidig ulovlig i Norge, hvor han tidvis bodde sammen med familien til konas storesøster på Grua, som kom til Norge året før som kvoteflyktninger.

Ifølge Fahezehs familiemedlemmer skal tiltalte først ha blitt glad for at kona fikk positivt svar på søknaden om asyl.

Men etter hvert som han fant ut at dette kunne endre seg dersom han selv søkte om opphold i Norge, gikk gleden over i frustrasjon og sinne.

– Det var tydelig at han var misfornøyd med det, forklarte avdødes bror.

Ville reise ut av Norge

Fahezeh hadde fått innvilget et års midlertidig opphold i Norge. Dersom ektemannen skulle dukke opp i løpet av den tidsperioden ville tillatelsen bli trukket tilbake, ifølge Fahezehs bror.

– Dette skapte store problemer fordi familien nå risikerte å bli splittet, forklarte broren i retten.

Den tiltalte 29-åringen skal ha uttalt for flere av konas familiemedlemmer i Norge at han ønsket å ta med seg kona og datteren til Tyskland, for at de kunne bo der sammen.

– Men alle vet at hvis man opphold i et land i Europa, og så flytter til et annet europeisk land, så vil man bare bli sendt tilbake til det landet man fikk innvilget opphold.

Både broren og søsteren til Fahezeh forklarte for ektemannen at kona og datteren ville bli sent tilbake til Norge igjen, dersom de ble med ham til Tyskland.

Snakket om å drepe seg selv eller kona

Noen dager før Fahezeh ble drept hadde en av sønnene i familien på Grua vært oppe sammen med den tiltalte ektemannen etter foreldrene hadde lagt seg. De satt sammen i stue, hvor de så på en dokumentar om Utøya-tragedien.

Tiltalte skal da ha spurt om man kom i fengsel for å drepe noen i Norge. 29-åringen var tydelig frustrert over å måtte leve i skjul i Norge.

– Tiltalte sa «jeg kan ikke leve, jeg skal drepe meg selv eller min kone», forklarte sønnen i retten.