Hopp til innhold

Måler tyngdekraften på Mjøsa

For første gang får vi vite hvor sterk tyngdekraften er på Mjøsa. Skibladner har blitt forskerskip for en uke, og hjelper Kartverket med målingen.

Denne uka er Skibladner forskingsskip utleid til Kartverket. Nå går den på kryss og tvers på Mjøsa. Der lastes det ned opplysninger som blant annet skal gi folk i Mjøsområdet mer nøyaktige GPS-data.

Reporter Arne Trolldalen/Fotograf Jan Egil Løvbak

Kartverket skal måle hvor mye vi trekkes ned mot jordas sentrum når vi befinner oss på Norges største innsjø. Hensikten er å få mer nøyaktig GPS- og posisjonstjenester i området.

Hjelper gravemaskiner

– Her måler vi tyngden på Mjøsa. Det er viktig data for å få mer nøyaktig satellittmottakere til GPS blant annet, sier kommunikasjonsdirektør i Kartverket, Ole Magnus Grønli.

Forsker på Skibladner

Skibladner er full av utstyr som måler tyngdekraften.

Foto: Jan Egil Løvbak / NRK

Skibladner er på forskningstokt på Mjøsa. På øvre dekk er den lastet med instrumenter som skal gi viktig data til de som om noen år skal bygge ny Mjøsbru.

Gravemaskiner med GPS vil nå vite mer om grunnfjell, og hvor de skal grave.

– Med disse dataene får vi bedre høyder, mer nøyaktig, så man kan bruke det til flere ting. Som for eksempel asfaltering etter hvert som har mye høyere krav til nøyaktighet, sier forsker i Kartverket. Dagny Lysaker.

Går på kryss og tvers

Foreløpig ligger nøyaktigheten på 5–8 centimeter, men målet er å få enda mer nøyaktige målinger.

Skibladner, kaptein Stein Selanger

Kaptein Stein Selanger (t.h.) synes det er artig å bruke Skibladner som forskerskip.

Foto: Jan Egil Løvbak / NRK

– Målet er 1 centimeter nøyaktighet. Da kan du sette en GPS på asfalteringsmaskinen din, sier Lysaker.

I en uke til skal Skibladner kartlegge Mjøsa. Om bord er de storfornøyde med oppdraget, og om folk på land synes båten er ute av kurs skyldes det at den nå går i forskningens tjeneste.

– Nå går det på kryss og tvers. Folk inne i Tangenbukta lurte nok på hva vi gjorde der i går. Vi tutet litt for å vise at vi var der, sier kaptein Steinar Selanger og ler.

Flere saker fra Innlandet