Hopp til innhold

–En veldig hyggelig opplevelse

I dag ble Skibladner døpt til pilegrimsbåt av statsråd Rigmor Aasrud. Hun mener det nå er viktig få markedsført Skibladner som en del av pilegrimsleden.

Pilegrimsbåten Skibladner

Statsråd Rigmor Aasrud gjorde i dag Skibladner til en pilegrimsbåt.

Foto: Pål Feiring / NRK

Rigmor Aasrud

Rigmor Aasrud døpte i dag Skibladner til en pilegrimsbåt.

Foto: Holm, Morten / NTB scanpix

– Det er fint at vi nå får en vannvei over Mjøsa. Vi er jo sikre på at fordums pilegrimer brukte traseen over Mjøsa på sine ferder, sier fornyings-, administrasjons- og kirkeminister Rigmor Aasrud til NRK.

– Da er det også fint å kunne ta i bruk det som er Innlandets stolthet, Skibladner, også som pilegrimsstopp.

Årsaken til at Skibladner i dag ble døpt til en pilegrimsbåt er at man med stor sannsynlighet kan fastslå at vannveien over Mjøsa før i tiden ble brukt som en del av pilegrimsleden til Nidaros.

– Må markedsføres

I dag ankom et følge på 200 spanske pilegrimer Kapp, der mange tilskuere møtte opp for å få med seg dåpen av den gamle hjuldamperen.

– Det var stor stemning og det var en veldig hyggelig opplevelse å få være med på. Nå håper jeg at vi klarer å markedsføre både Skibladner og resten av pilegrimsveiene i vårt distrikt, slik at det blir en naturlig del av det folk forbinder med pilegrimsreiser, sier Aasrud.

– Begeistret over Norge

Pilegrimene fra Spania vandrer fra Hadeland til Nidaros. Tirsdag startet de ferden – i sjelden godt sommervær – en ferd som vil vare i to uker. 29. juli ankommer de Trondheim og Nidarosdomen.

Aasrud mener det er viktig å utvikle pilegrimstradisjonene.

200 spanske pilegrimer til Nidaros

Pål Feiring (t.h.) har sammen med Anders Dahl guidet de spanske pilegrimene fra Hadeland til Kapp.

Foto: Anne Marie Hvattum / NRK

– Vi har to tusen kilometer med pilegrimsleder bare i Norge. Det var en sterk tradisjon før, og en tradisjon som det er viktig at vi ivaretar og utvikler. Mange søker seg bort fra en stressende hverdag, og da er det fint at vi har de mulighetene som en pilegrimsvandring gir, sier hun.

Ifølge Pål Feiring, som gjennom tre dager har guidet pilegrimene fra Hadeland til Kapp, skal visst ikke dét bli et problem. I alle fall ikke med tanke på turister fra Spania.

– Pilerimene er over seg av begeistring av Norge – både av naturen og av norsk åpenhet og vennlighet. I tillegg har været vært godt langs leden. Stort sett har vi hatt sol hele veien, sier Feiring.

Sang og dans

Feiring forteller at det for de fleste spanjolene, var deres første Norges-besøk. For mange av dem, også det aller første utenlandsbesøket.

Og stemningen langs leden, har vært til å ta og føle på.

– Det har vært helt suverent å vandre med dem disse dagene. De spanske pilegrimene har an helt annen livsstil. De synger, spiller og danser seg gjennom dagene. De stopper og ber opp folk til dans. Det har vært et skikkelig show!

– Gode ambassadører

Rigmor Aasrud har ikke selv gått leden, men hun har snakket med flere av pilegrimene, og sier stemningen er god.

– Det er viktig at vi i fremtiden kan bruke pilegrimsleden i turistsammenheng –at flere kommer og bruker den flotte leden som går gjennom distriktet vårt. Da tror jeg vi har fått noen gode ambassadører med de spanjolene som nå har gått i kulturlandskapet.

Pilegrimene er klare

Pilegrimene startet tirsdag ved Hadeland Glassverk.

Foto: Anne Marie Hvattum / NRK

Flere saker fra Innlandet