Hopp til innhold

– Evakueringen gikk altfor sent

– Hvis det hadde vært en eksplosjon ombord, og evakueringen hadde gått like tregt som under øvelsen i dag, ville det ha endt med katastrofe, sier kaptein Harald Rasmussen på Skibladner.

Øvelse Skibladner 2012.

Det tok 1,5 time å evakuere 187 passasjerer fra Skibladner under redningsøvelsen tirsdag.

Foto: Bjørn Opsahl

1, 5 time tok det å evakuere de 187 passasjerene på Skibladner som deltok på den store redningsaksjonen på Mjøsa utenfor Biri i dag.

– Mannskapet er ikke trent til å evakuere så mange passasjerer på en gang, sier kaptein Harald Rasmussen.

Harald rasmussen, Skibladner-kaptein.

Kaptein Harald Rasmussen: – Evakueringen under dagens øvelse tok altfor lang tid.\

Foto: Stein Schinstad

Han sier dette er første gang i hans tid som katein, at det er holdt en så stor øvelse som den i dag, og at de vil trekke all den lærdom de kan av den.

– Hadde gått rett ned

– Det tok for lang tid å få tak i nok fartøy til å evakuere folk. Hvis en av kjelene hadde eksplodert, ville båten ha gått rett ned. Men hittil har båten vært såpass sikker at det er noe jeg ikke er redd for, sier kaptein Rasmussen.

Men det må legges til at bare én livbåt og én redningsflåte ble låret under øvelsen, mest for å vise hvordan det skal gjøres. Det førte trolig til at evakueringen tok noe lenger tid enn den ellers ville ha gjort.

Redningsøvelse Skibladner 2012.

Bare en av redningsflåtene ble satt på vannet.

Både politi, sykehus, Røde Kors, Norsk folkehjelp, Bjørnsveen ungdomsskole i Gjøvik og Høgskolen i Gjøvik deltok i den store redningsløvelse på Mjøsa utenfor Biri og inne på Biri travbane.

Øvelsen ble aktualisert etter Skibladners motorhavari på chartertur med 92 passasjerer ombord fredag kveld. Båten har ligget til kai på Vingnes i Lillehammer helt til i går kveld da den kunne gå tilbake til hovedbasen i Gjøvik.

Fornøyd med det meste

Bortsett fra at evakueringen gikk tregt, er kaptein Harald Rasmussen fornøyd med øvelsen. – Litt småting er det å rette på, sier Skibladner-kapteinen.

Øvelse Skibladner 2012.

Passasjerer evakueres fra Skibladner.

Foto: Bjørn Opsahl

Nå skal øvelsen skal evalueres før alle konklusjoner trekkes. En observatør som var ombord i dag, skal også si sitt.

Storøvelse med så mange involverte som i dag, er det ikke ofte man har, men Rasmussen sier de har markerings- og brannøvelse ombord hver 14. dag.

SE VIDEO:

Video Skibladner kjører inn i moloen

Skibladner kjører inn i moloen

Flere saker fra Innlandet