Hopp til innhold

NVE til brønneiere: – Spar på vannet nå

Krana var tom, de fikk ikke dratt opp i do og måtte vaske klær hos andre i tørkesommeren 2018. Nå frykter familien at det samme skal skje igjen.

Janne Mette Bakken Holt og Mattis Holt frykter å bli vannløse

RUTINESJEKK: Janne Mette Bakken Holt og Mattis Holt er blant mange som baserer seg på privat brønn for å ha vann. De er bekymret for vannmangel grunn av lite nedbør.

Foto: Ann Kristin Mo

RUTINESJEKK: Janne Mette Bakken Holt og Mattis Holt er blant mange som baserer seg på privat brønn for å ha vann. De er bekymret for vannmangel grunn av lite nedbør.

Foto: Ann Kristin Mo

De sjekker brønnen sin jevnlig for å se hvor mye vann som er der. Og det er en grunn til at Janne Mette Bakken Holt og ektemannen følger ekstra nøye med nå:

– Man vet ikke hvor avhengig man er av vann før man mister det.

I 2018 gikk nemlig brønnen deres tom, og familien var helt uten vann i en uke. Det var en krevende situasjon som Janne Mette vil unngå å oppleve igjen:

– Det kom ingenting ut fra krana, og vi fikk ikke dratt opp i do en gang. Jeg misunner ingen å miste vannet.

Med veldig lite nedbør hittil i vår, som også har ført til svært lav grunnvannstand i innsjøer og elver, er hun bekymret for å stå uten vann igjen:

Jeg tenker selvfølgelig på det og håper det kommer masse regn snart.

Janne Mette Bakken Holt frykter å bli vannløs igjen.

BEKYMRET: Janne Mette Bakken Holt har fortsatt vann i brønnen sin, men er likevel ikke trygg på at det vil holde.

Foto: Ann Kristin Mo

– Ville begynt å spare på vannet nå

Bekymringen til familien fra Brandval utenfor Kongsvinger er ikke rotløs.

Ifølge Norges vassdrag- og energidirektorat (NVE) vil grunnvannstanden fortsette å synke i snøfrie områder selv om det kommer noe nedbør. Det må rett og slett mer vann til.

– Det som er helt opplagt er at det må komme mere regn enn det pleier for å få grunnvannsnivåene opp igjen, sier Hege Hisdal. Hun er direktør for hydrologisk avdeling i NVE.

Direktør i Hydrologisk avdeling i NVE, Hege Hisdal

DYBDE ER AV BETYDNING: – Har man en grunn brønn og grunnvannsstanden synker, så vil den gå tom, forteller Hege Hisdal, som er direktør i hydrologisk avdeling i NVE.

Foto: Stig Storheil / NVE

Hisdal har derfor et klart råd for dem som, i likhet med Janne Mette, har hatt tomme brønner tidligere:

– Hvis man har en brønn som gikk tom i 2018 eller har gjort det oftere, ville jeg ha begynt å spare på vannet nå.

Ber brønneiere om å være beredt

Familien i Kongsvinger har gravd brønnen dypere etter de stod uten vann i 2018. I tillegg er de blitt mer bevisste på vannforbruket sitt. Likevel er Janne Mette Bakken Holt fortsatt bekymret for vannstanden:

– Vi har fortsatt vann, men vi hører at folk allerede begynner å gå tom, sier Janne Mette.

Brannvesenet i Glåmdal har ikke fått noen særlig henvendelser på tomme brønner i regionen hittil i år. Men de er forberedt på det dersom tørken fortsetter.

– Med litt lenger tørkeperiode nå, så vil mange få samme problemet igjen som de hadde i 2018, sier brannsjef Arnfinn Strømstad.

Han ber derfor dem, som tror de kan risikere å stå uten vann, om å ruste seg opp og være beredt.

– Det er bedre å være føre var og eventuelt skaffe det utstyret de må ha for å ha vann i huset før de går tomme.

Brannsjef Arnfinn Strømstad i Glåmdal Brannvesen

– Det er ingen vits å komme å fylle opp en brønn som blitt tom på grunn av grunnvannet. Det vil bare sive ut igjen, sier brannsjef Arnfinn Strømstad.

Foto: Ann Kristin Mo

Han understreker at det ikke hjelper å fylle tomme brønner med vann da det vil sive ut igjen. Derfor bør man ordne containere eller vanntanker og fylle de med vann, og det kan man gjøre på brannstasjonen.

Les også: