Kvinne dømt til fengsel for bedrageri

En kvinne fra Hedmark er dømt til to års fengsel etter at hun tok opp, og forsøkte å ta opp, over 200 lån ved å oppgi feil informasjon.

Richard Røed, Inger Johanne Reiestad Hansen

TINGRETTEN: Rettssaken mot kvinnen gikk i Sør-Østerdal tingrett. Aktor og leder for Økokrim-seksjon i Hedmark, Richard Røed, i samtale med kvinnens advokat, Inger Johanne Reiestad Hansen.

Foto: Linda Vespestad / NRK

Mange av lånesøknadene sendte hun inn i samboeren og foreldrenes navn uten at de visste dette.

Til sammen dreier det som 14 millioner kroner. Tiltalen var på hele 40 sider med 244 punkter. Ifølge aktor og leder for Økokrim-seksjonen i Hedmark, Richard Røed, er dette en av de største sakene Økokrim i Hedmark har etterforsket.

Erkjente

Kvinnen erkjente straffskyld på alle punkter da rettssaken gikk i Sør-Østerdal tingrett. Samtidig innrømmet at hun ikke husket alle forholdene, fordi de strekker seg over en tidsperiode på åtte år.

Sør-Østerdal tingrett

DØMT: Kvinnen er i Sør-Østerdal tingrett dømt til to års fengsel for bedrageri.

Foto: Stig Karlo Helstrøm

I dommen fra tingretten står det at retten ikke er i tvil om at kvinnen visste hva hun gjorde og at hun lånte i vinnings hensikt.

Kvinnens forsvarer Inger Johanne Reiestad Hansen argumenterte i retten for at antall forsøk skulle reduseres fordi flere av forsøkene ble gjort i løpet av få timer. Retten er ikke enig og mener at hvert enkelt forhold skal anses som en separat overtredelse.

– Misbrukt tilliten

Retten mener det er skjerpende at hun har misbrukt tilliten som ble utvist henne fra hennes nærmeste over en lang periode:

«Hun har ved sine handlinger utnyttet det tillitsforholdet hun har hatt i familien, og misbrukt det på en slik måte at hun har satt både tidligere samboer og foreldre i en vanskelig situasjon.»

I dommen skriver tingretten at hun over en lang periode har operert bak ryggen på disse og på en slik måte at det har vært vanskelig å oppdage, samtidig som hun har pådratt og utsatt dem for en stor gjeldsrisiko.

Hun er også dømt til å betale cirka 550 000 kroner i erstatning til flere banker.

– Stort forbruk

Under rettssaken i Sør-Østerdal tingrett forklarte kvinnen at hun hadde et stort privat forbruk og at det var grunnen til at hun først tok opp lån. Etter hvert måtte hun ta opp lån for å klare å betale lån.

– Jeg skjønner nesten ikke at jeg har gjort dette. Jeg har underveis tenkt at jeg skulle ordne opp, men i fjor skjønte jeg at det ikke gikk. Jeg er overrasket over hvor store beløp det har blitt til slutt, sa kvinnen under sin forklaring.

Kvinnen er dømt for:

  • 93 tilfeller av grovt økonomisk bedrageri etter å ha fått lån ved å oppgi for lav gjeld, for høy inntekt, forfalsket lønnsslipper og/eller selvangivelser og samboers underskrift. Lånene ble tatt opp fra 2007 til 2015, og det samlede beløpet er 5,3 millioner kroner. 70 lån er tatt opp i hennes foreldre eller samboers navn, uten deres viten.
  • 129 tilfeller av forsøk på grovt økonomisk bedrageri etter å ha forsøkt å ta opp lån på samme måte som punktet over. Det samlede beløpet er 8,6 millioner kroner. 41 lån ble forsøkt tatt opp i hennes foreldre eller samboers navn uten at de visste om dette.
  • 5 tilfeller av tyveri etter at hun tok ut penger på samboerens kredittkort og sparekonto uten at hans viten. Samlet beløp på 136 500 kroner.
  • 17 tilfeller av dokumentforfalskning ved at hun har forfalsket samboers underskrift, selvangivelser og lønnsslipper i forbindelse med lånesøknadene.