Bedragerisak: - Et stort tillitsbrudd å pådra sine nærmeste gjeld

SØR-ØSTERDAL TINGRETT (NRK): Aktor ba om litt over to års fengsel for kvinnen som har innrømmet å ha tatt opp millionlån ved å oppgi feil informasjon.

Richard Røed

AKTOR: Politiadvokat og leder for økokrimseksjonen i Hedmark, Richard Røed, sier saken er blant de aller største Økokrim i Hedmark har etterforsket. Han brukte 80 minutter på å lese opp tiltalen.

Foto: Linda Vespestad / NRK

Kvinnen erkjente straffskyld på alle de 244 punktene i tiltalen da rettssaken startet onsdag. Hun er tiltalt for økonomisk bedrageri, forsøk på dette, tyveri og dokumentforfalskning.

Ifølge tiltalen tok hun opp, og forsøkte å ta opp, cirka 220 lån ved å oppgi feil informasjon til bankene. Mange av lånene ble tatt opp i samboer og foreldrenes navn uten deres viten. Kvinnen oppga for høy inntekt, for lav gjeld, forfalsket dokumenter og samboers underskrift for å få lån.

Fengsel

Aktor Richard Røed la ned påstand om fengsel i to år og to måneder, og mente det er flere skjerpende momenter i saken.

– Hun har vært utholdende og har holdt det gående fra 2007 til 2015, og det har også vært lånesaker før 2007 som ikke er med i tiltalen. Åtte år er usedvanlig lang tid periode for ulovlig virksomhet.

Inger Johanne Reiestad Hansen

ADVOKAT: Inger Johanne Reiestad Hansen er kvinnens forsvarer. Hedmarkskvinnen har hele tiden erkjent straffskyld.

Foto: Linda Vespestad / NRK

Han mente også at det samlede beløpet i tiltalen på 14 millioner kroner og at hun har brukt samboers og foreldrenes navn er skjerpende.

– At man kan begi seg inn på å pådra sine nærmeste gjeld er et tillitsbrudd.

– Lagt seg flat

Røed mente at det er formildende at kvinnen har lagt alle kortene på bordet hele veien.

– Hun har gitt en usedvanlig god forklaring og lagt seg helt flat. Hun har ikke pakket inn sine handlinger, men lagt hodet på blokka, fått vanskelige spørsmål og svart godt på de, sa aktor.

Det er også langt ned erstatningskrav på til sammen cirka 550 000 kroner fra diverse banker.

– Altfor omfattende

Kvinnens forsvarer Inger Johanne Reiestad Hansen sa i sin prosedyre at dette i utgangspunktet er en trist sak.

– Hun vikler seg inn i bedrageri som hun ikke kommer ut av. Hun prøver å ordne opp uten at andre blir skadelidende. Hun ser etter hvert ikke noe annen mulighet enn å ta opp lån i andres navn.

Hun stilte spørsmål om tiltalen hadde for mange punkter, fordi kvinnen noen ganger har forsøkt å få lån flere ganger på samme dag før hun fikk lån. Hun er tiltalt for alle forsøkene, men forsvareren mente at retten må vurdere om det dreier seg om et sammenhengende forsøk når det er gjort i løpet av kort tid eller flere forhold.

Noe som vil ha mye å si for det samlede beløpet for forsøk på bedrageri.

– Jeg mener at tiltalen er for omfattende, og det vil ha noe å si for straffen.

Forsvareren mente at deler av straffen må gjøres betinget, og at tiltale anses på mildes mulig måte.