Lånte i foreldrenes og samboers navn uten at de visste det

SØR-ØSTERDAL TINGRETT (NRK): En bedrageri-tiltalt kvinne erkjenner at hun oppga feil informasjon i over 200 søknader for å få lån. Mange av lånene er søkt i andres navn uten deres viten.

Richard Røed, Inger Johanne Reiestad Hansen

TINGRETT: Det er satt av tre dager til rettssaken i Sør-Østerdal tingrett. Kvinnens forsvarer Inger Johanne Reiestad Hansen og aktor Richard Røed i samtale før rettssaken startet.

Foto: Linda Vespestad / NRK

Hedmarkskvinnen er tiltalt for grovt økonomisk bedrageri, forsøk på dette, tyveri og dokumentforfalskning. Det samlede beløpet i tiltalen er på cirka 14 millioner kroner.

– Jeg har hatt et stort forbruk. Pengene har gått til blant annet klær, mat og reiser. Jeg sitter ikke igjen med noe nå. Etter hvert måtte jeg ta opp lån for å betale lån, sa kvinnen da hun forklarte seg onsdag.

Tiltalen er på hele 40 sider, og aktor Richard Røed brukte 80 minutter på å lese opp den.

Visste ikke

Inger Johanne Reiestad Hansen

FORSVARER: Advokat Inger Johanne Reiestad Hansen sier kvinnen ikke husker alle punktene i tiltalen, men erkjenner straffskyld på alle de 244 punktene.

Foto: Linda Vespestad / NRK

Mange av lånene er tatt opp i hennes foreldre eller samboers navn, uten deres viten. Ifølge tiltalen har kvinnen forfalsket selvangivelser, lønnsslipper, samboers underskrift og oppgitt for lav gjeld og for høy inntekt i lånesøknadene.

– Jeg forfalsket selvangivelser og lønnsslipper ved å fysisk klippe ut beløp og lime inn et annet beløp. Jeg gjorde det for at det skulle se ut som vi ikke hadde så mye gjeld så jeg fikk lån. Jeg har ikke tenkt noe annet enn at jeg skulle betjene lånene.

Kvinnen husket ikke alle punktene, fordi det er snakk om svært mange lånesøknader fra 2007 til 2015. Det var samboeren som anmeldte henne etter å ha oppdaget at lån var tatt opp i hans navn uten at han visste om det.

Stort forbruk

Kvinnen begynte å ta opp lån fordi hun hadde et stort privat forbruk. Hun følte også at hun tok et stort økonomisk ansvar i parforholdet, men hun vil ikke gi ekssamboeren skylden for det.

– Jeg skjønner nesten ikke at jeg har gjort dette. Jeg har underveis tenkt at jeg skulle ordne opp, men i fjor skjønte jeg at det ikke gikk. Jeg er overrasket over hvor store beløp det har blitt til slutt, sa kvinnen.

Richard Røed, Randi Kristiansen Lien

LANG TILTALE: Politiadvokat og leder for økokrimseksjonen i Hedmark, Richard Røed, brukte 80 minutter på å lese opp tiltalen. Her med politirevisor Randi Kristiansen Lien.

Foto: Linda Vespestad / NRK

Etter hvert søkte hun om lån i foreldrenes og samboers navn.

– Jeg ble desperat. Jeg klarte ikke å betjene lånene og dro andres navn i det.

– Hva tenker du om at du brukte foreldrenes navn?, spurte aktor Røed.

– Jeg har kjempedårlig samvittighet og har mye skyldfølelse. De hadde stor tiltro til meg.

– Lettvint

Hun forklarte at de siste årene har vært veldig vanskelig for henne og at mye dreide seg om å betjene lånene, som hun tok opp elektronisk via PC eller mobil.

– Jeg har ikke hatt det bra. Det var altfor lettvint å få lån, men jeg har gjort dette og må stå for det.

Det er satt av tre dager til saken.