Kunstner kjøpte Sandbu

Kunstneren Kjell Erik Killi-Olsen blir ny eier av middelaldergården Sandbu i Vågå. Han kjøpte gardsanlegget med 17 freda bygninger for 22 millioner kroner.

Sandbu i Vågå

SOLGT: Praktgården Sandbu i Vågå er solgt for 22 millioner kroner til kunstneren Kjell Erik Killi-Olsen.

Foto: Arvid Torsgard / NRK

Onsdag ble det klart at salget var klart, men megleren ville ikke gå ut med hvem det var som var kjøper.

Det var Stiftelsen Kjell Holm som fortalte om hvem som hadde kjøpt praktgården i en pressemelding sendt ut torsdag formiddag.

Etter en omfattende budrunde med flere interessenter, aksepterte stiftelsen et bud fra Killi-Olsen på 22 millioner kroner.

Omstridt salg

Sandbu Søre Nedre er et av Gudbrandsdalens best bevarte tun. Selv om gården har sin opprinnelse fra før 1200-tallet, stammer de fleste bygningene fra 1600- og 1700-tallet og utgjør den største private samlingen av fredede hus i landet.

Gjennom flere tiår ble anlegget nitid passet på av Kjell Holm.

Forretningsmannen fra Ålesund restaurerte og bevarte Sandbu fram til han døde i 2009. Etter det har en stiftelse ført arven videre.

Da det ble klart at stiftelsen ville selge eiendommen, kom det skarpe protester fra flere kanter.

Vil flytte til Vågå

I går fortalte megleren av salget, Ketil Koppang, daglig leder i Koppang Landbruks- og næringsmegling, at kommunekassereren i Vågå kunne glede seg fordi kjøperen ville flytte til bygda.

Og det skal Killi-Olsen gjøre.

– Jeg er dypt lykkelig og rørt. Sandbu skal bli mitt nye hovedhjem i Norge, og jeg planlegger å bosette meg i Vågå, sier Killi-Olsen i pressemeldingen.

Kjell Erik Killi Olsen

TIL VÅGÅ: Kunstner Kjell Erik Killi-Olsen fra Trondheim er tidligere blitt kalt en av landets mest velbeslåtte kunstner. Nå flytter han til Vågå og middelaldergården Sandbu.

Foto: Falch, Knut / SCANPIX

Han skal ha lett i mange år etter et passende sted. Da Sandbu kom for salg, var han blant de første som meldte interesse for å delta på visning der.

– For Kjell Holm var dette et feriehus. For meg blir det et hjem og et arbeidssted. Første steg etter at jeg overtar, blir derfor å få vurdert hvordan jeg kan få bygget og innredet et atelier, sier Killi-Olsen.

Erfaring med gamle hus

Det har som sagt blåst kraftig rundt et salg av Sandbu og ledelsen i Stiftelsen Kjell Holm har høstet mye kritikk.

Styreleder i stiftelsen, Marianne Roald Ytterdal, er svært glad for at Killi-Olsen er kjøperen.

– Vi har funnet en kjøper med stor estetisk sans og med økonomisk evne til å ivareta Sandbu. For oss fremstår Killi-Olsen som den perfekte kjøper, med mange av de samme interessene og den samme gløden som den forrige Kjell hadde, sier hun.

Killi-Olsen skal ifølge stiftelsen ikke være ukjent med å ivareta og restaurere gamle bygninger. I Provence i Sør-Frankrike eier han et sted fra 1000-tallet, og har de siste årene brukt mye tid og energi på å restaurere dette.

Sandbu i Vågå

STASELIG: På garden Sandbu Søre Nedre er det en rekke freda bygninger. Til og med utedoen er fredet.

Foto: Arvid Torsgard / NRK