Hopp til innhold

Vil stoppe salg av middelaldergård

VÅGÅ (NRK): Flere venner av avdøde Kjell Holm reagerer kraftig på planene om å selge den historiske gården Sandbu i Vågå. Kjell Holms stiftelse vil selge for 21 millioner kroner.

Sandbu i Vågå

VERNA: Middelaldergården Sandbu i Vågå ligger vakkert til med utsikt mot fjellheimen. Nå skal gården selges med en prisantydning på 21 millioner kroner.

Foto: Arvid Torsgard / NRK

Det var før helga Dagens Næringsliv skrev om salget av den fredede gården Sandbu i Vågå.

Det er 17 fredede bygninger på tunet, kapell og flere tusen registrerte historiske gjenstander, mange av dem av stor antikvarisk verdi. Selv om gården har sin opprinnelse fra før 1200-tallet, er de fleste bygningene fra 1600- og 1700-tallet.

I 2009 døde eieren av gården, Kjell Holm. Han etterlot seg landets største private samling av fredede hus og interiør. I dag eies Sandbu av Stiftelsen Kjell Holm. Nå sier flere av dem som kjente Holm at et salg bryter med stiftelsens formålsparagraf.

Ber om hjelp til å stanse salget

Erik Lillebråten ser ut over middelaldergarden Sandbu. Her var faren hans vaktmester og gardskar i 50 år. Hele familien fikk en sterk tilknytning til garden.

Sjøl har han, i tillegg til å ha et sterkt personlig forhold til garden Sandbu, en faglig tilknytning til det fredede anlegget. Han er nemlig direktør i Norsk Kulturarv.

Som direktør vil han ikke mene noe om det forestående salget, men som privatperson har han sterke meninger.

Erik Lillebråten

STOPP SALGET: Erik Lillebråten foran det han mener er et helt unikt gardsanlegg i Norge som han ikke vil skal selges av Stiftelsen Kjell Holm.

Foto: Arvid Torsgard / NRK

– Jeg mener det er voldsomt på kant med det jeg vet at han Kjell hadde som ønske når det gjelder Sandbu, sier Lillebråten.

Han sier det finnes mange private eiere som helt sikkert vil kunne ta vare på Sandbu, men nå ber han og flere gamle venner av Kjell Holm Lotteri- og stiftelsestilsynet stoppe salget.

– Vi har sendt flere bekymringsmeldinger til stiftelsestilsynet og vi sender kopier til Riksantikvaren. Vi tenker på hva Kjell ville, og ved et salg gir stiftelsen fra seg i hvert fall halvparten av det de er satt til å forvalte. Det blir feil, sier Lillebråten.

Avviser påstandene

Styreleiar i Stiftinga, Marianne Roald Ytterdal

AVVISER: Styreleder i Stiftelsen Kjell Holm, Marianne Roald Ytterdal, mener de ikke bryter noen regler når de nå ønsker å selge Sandbu.

Foto: Gunhild Sætre / NRK

Men her står påstand mot påstand. Flere har hevdet at Kjell Holm faktisk ønsket å selge Sandbu.

Blant annet uttalte stifteren av Norsk Kulturarv og driveren av en av Norges eldste slektsgårder, Christian Sulheim, det til avisa Fjuken i februar.

Også styrelederen i Stiftelsen Kjell Holm, Marianne Roald Ytterdal, avviser at de nå handler i strid med vedtektene eller Kjell Holms eget ønske.

I en melding til NRK skriver Ytterdal følgende:

«Stiftelsen Kjell Holm hadde ikke lagt Sandbu ut for salg hvis dette var i strid med vedtektene. Både Stiftelsestilsynet og Riksantikvaren er blitt informert om at salg er en aktuell løsning. Kjell Holm mente selv at salg kunne være et godt alternativ den dagen han selv var borte, og dette har også vært en del av grunnlaget for vår beslutning.»

Sandbu i Vågå

KULTURSKATT: Sandbu er staselig der den ligger i åssiden med sine mange bygninger i Vågå.

Foto: Arvid Torsgard / NRK

Flere saker fra Innlandet