Kjede(lig) tillitsbrudd

GJØVIK (NRK): Ordførerkjedet ligger på rådhuset i Gjøvik. Men ingen vet hvem som skal bruke det de neste fire årene.

Ordfører låser seg inn på kontor, bilder fra pressekonferanse, ordfører og varaordfører går, diverse situasjoner med torvild sveen og bjørn iddberg, intervjuer

HAR VÆRT BEDRE VENNER FØR: Ordfører (i hvert fall i dag) Bjørn Iddberg (t.v.) og varaordfører (enn så lenge) Torvild Sveen. Bildet er tatt dagen etter valget, da stemningen fortsatt var god. (Foto: Ruth Barsten)

– Senterpartiet har gått bak vår rygg, og servert en avtale som et "fait accompli" (fullbyrdet kjensgjerning). Da blir det vanskelig å gjenopprette tilliten, i hvert fall på kort sikt, sier ordfører Bjørn Iddberg etter de to mest dramatiske døgnene det politiske Gjøvik har opplevd på lang tid.

– Har du personlig tillit til varaordfører Torvild Sveen?

– Det vil jeg ikke svare på.

Politisk kaos

Valgresultatet førte til at den sosialistiske blokka på Gjøvik beholdt 22 av 45 representanter i kommunestyret. Dermed var de fortsatt avhengige av et støtteparti, og mange regnet med at det rødgrønne samarbeidet med Sp gjennom åtte år ville fortsette.

Så snudde alt etter at de borgerlige snakket sammen og fikk med seg den nyvalgte representanten fra Miljøpartiet De Grønne. Deretter ble varaordfører Torvild Sveen (Sp) presentert som den nye ordføreren.

Jeg har stor forståelse for skuffelsen.

Torvild Sveen

Men dramaet var ikke slutt med dette. MDG fikk mye pepper for å ha valgt en koalisjon med FrP som deltaker, og etter et døgn gikk de bort fra avtalen, og sa de ville tenke seg om.

Nå er det altså helt i det blå hvem som blir den framtidige bruker av Gjøviks ordførerkjede.

– Ikke et vondt ord om Arbeiderpartiet

– Jeg har stor forståelse for at det er skuffelse i Arbeiderpartiet, men jeg har samtidig ikke et vondt ord å si om dette partiet. Jeg har hatt et svært godt samarbeid med dem i åtte år, sier Torvild Sveen.

Han har tidligere forklart sin handlemåte med at partiet fikk mest gjennomslag for Senterparti-politikk med valget av en borgerlig allianse.

Sveen vil i dag ikke kommentere helomvendingen fra Miljøpartiet De Grønne, og sier at han tar dette til etterretning.

Ap-kontakt med MDG

Iddberg på sin side legger ikke skjul på at Arbeiderpartiet har tatt kontakt med Gjøvik MDG etter den siste utviklingen i saken.

Utfallet er likevel høyst usikkert. Talsmann for Gjøvik MDG, Yngve Fjelstad, avviser fortsatt ikke det borgerlige samarbeidet, og sier at de har en liste med ti krav. De kommer til å velge koalisjonen der de får mest uttelling.

Yngve Brateng Fjeldstad

BERØMT STYREVEDTAK: Talsmann for Gjøvik MDG, Yngve Fjelstad, leser opp vedtaket der partiet kansellerer den ett døgn gamle avtalen.

Foto: Hanne Stine Kind / NRK