Hopp til innhold

Stor pågang på krisetelefonene – etterlyser flere frivillige

Hjelpetelefoner har stor pågang fra folk som er bekymra for koronaviruset. – Vi jobber intensivt for å klare å holde linja åpen, sier Kirkens SOS.

Hilde Stokke Lothe, daglig leder Kirkens SOS Innlandet

BEKYMRET: Hilde Stokke Lothe er daglig leder i Kirkens SOS avdeling Innlandet. Hun sier det er utfordrende, men at alle som ringer eller tar kontakt, skal få svar.

Foto: Ragnhild Moen Holø / NRK

– Det er en jevn og stor pågang. Innholdet er alvorlig og dreier seg i stor grad om korona, sier Hilde Stokke Lothe som er daglig leder for Kirkens SOS i Innlandet.

Bare i Kirkens SOS i Innlandet er de litt i underkant av 50 frivillige, og de jobber på spreng. Fredag måtte de stenge lokalene sine og jobbet med å få kunne besvare tjenesten fra isolerte lokasjoner.

– Nå flytter vi alle de ansatte vi har over i drift, og vi gjør alt vi kan for å klare å fylle hele døgnet nå, sier Stokke Lothe.

Hun sier det er tøft å se at den økte pågangen gjør at folk må stå lenger i kø før de får svar, og sier alle nå må ta ansvar.

– Vi som en krisetjeneste skal gjøre vårt for å være tilgjengelig. Når andre tjenester må nødvendigvis redusere åpningstid, så er vi alltid her slik at det går an å ringe oss, sier Stokke Lothe.

– Når dette begynner å roe seg så trenger vi flere frivillige til å ta imot de henvendelsene som vil komme i lang tid fremover, sier hun og oppfordrer folk om å melde seg på deres nettsider.

Beskjed til de frivillige i Kirkens SOS

FRIVILLIG-BESKJED: Denne lappen henger godt synlig i lokalene til Kirkens SOS på Lillehammer.

Foto: Ragnhild Moen Holø / NRK

Bekymringen går utover mental helse

Til sammen svarer Kirkens SOS på rundt 200.000 henvendelser årlig. Henvendelsene kommer fra folk som har selvmordstanker, eller har det tøft på andre måter. For mange er denne telefonen den eneste kontakten de har med andre om det de sliter med.

Den siste uken har de 1000 frivillige i Kirkens SOS besvart 1500 samtaler. De tre siste ukene har pågangen økt kraftig når det gjelder samtaler som handler om korona, fra 6, til 43, til 180 samtaler i uka.

– Mange er bekymret for egen helse, for noen de står nær, eller for den generelle situasjonen. I tillegg opplever mange som er ensomme å bli enda mer isolert, da de mister tilbud de har til vanlig, sier Stokke Lothe.

Også Mental Helses hjelpetelefon merker at folk er bekymret for koronaviruset.

– De siste ukene har det tatt seg opp med henvendelser. Av rundt 200 daglige henvendelser til oss dreier nå rundt 40 seg om korona, sier kommunikasjonssjef Kristin Bergersen.

Kristin Bergersen

HJELPER: Kristin Bergersen sier at situasjonen i landet nå gjør at mange blir svært ensomme.

Foto: Mental Helse

Hun sier at folk lurer på hva koronaviruset innebærer for seg selv eller for familien, og at koronaviruset begynner å få konsekvenser for folks psykiske helse.

– Det gjør at flere må avstå fra andre folk, og avstå fra sosial omgang. For mange kan det være utfordrende.

Hun sier at de restriksjonene de må innføre for at de ansatte ikke skal bli smittet, gjør situasjonen utfordrende.

– Dette er et dilemma for oss, sier hun.

Viktig å bry seg

Da statsminister Erna Solberg torsdag holdt pressekonferanse sammen med blant andre helseminister Bent Høie, ble det oppfordret om at alle må delta i den nasjonale dugnaden det er å hindre smittespredning.

Samtidig var de klare på viktigheten av å være der for hverandre, selv om man ikke fysisk møtes. Statsministeren varslet at nordmenn måtte forberede seg på de mest inngripende tiltakene Norge har innført i fredstid.

– Tar vi hardt i nå, så kan vi heller slippe litt opp senere, sa statsministeren.

Stokke Lothe i Kirkens SOS sier det nå er viktig å våge å bry seg om hverandre.

– Nå handler det ikke om å gå på besøk, men ta en telefon, vis at du er der og at du tenker på de andre. Gjør deg tilgjengelig viss du vet om noen som er i karantene, eller som har vanskeligheter med å få handlet inn eller få utført nødvendige ærender, sier Stokke Lothe.

– Hjelp til, men gjør det på en forsvarlig måte, sier hun.

Flere saker fra Innlandet