– Taklinger er en stor del av hockey. Uten taklinger er spillet et annet, og ikke like morsomt, sier Maren Frøhaug på Storhamars jentelag i ishockey.
Det året hockeygutter fyller 12 år, får de lov til å begynne å takle i kamper. Men det får ikke jenter. Ikke engang voksne kvinner får lov til å takle. Kroppskontakt er ok, men ikke ordentlige taklinger.
Det protesterer jentene i Storhamar på. I går besøkte de Ishockeyforbundet og la fram sitt syn for ledelsen.
– Bør høre på jentene
– Norges Ishockeyforbund bør lytte til det initiativet som kommer frra Storhamar om å endre regelverket istedenfor å bare avvise det fordi det internasjonale regelverket er annerledes, sier Frøydis Sund , seniorkonsulenten i Likestillingssenteret i Hamar,
BØR LYTTE: Ishockeyforbundet bør lytte til jentene på Storhamar, mener Frøydis Sund
Foto: Likestillingssenteret i Hamar– Er det ikke farlig for jenter å takle da?
– Det jeg har sett omtalt fra idrettsmedisinere i denne saken er at det ikke skulle være farligere å takle for jenter enn for gutter. Det finnes ingen helsegrunner for forskjellsbehandlingen.
– Bruker biologien
– Fortsatt brukes biologien til å forsvare at jenter og gutter kan behandles ulikt. Det er kjønnsdiskriminering, sier professor Jorid Hovden ved Universitetet i Trondheim til Aftenposten.
Hovden har forsket på idrett, kjønn, likestilling og kjønnsforskjeller i mer enn 30 år.
– Begrunnelsen for en slik forskjellsbehandling er som regel at kvinnekroppen ennå oppfattes som mindre robust og sterk.
Følger reglene
PAUSE: Godt med litt drikke i treningspausen
Foto: Line Fosser Vogt / NRK– Vi følger de reglene som gjelder i utlandet. Det mener vi er riktig fordi det vil være dumt å spille hockey på én måte i Norge og på en annen måte i utlandet, sier sportssjef Petter Salsten i Norges Ishockeyforbund til Aftenposten.
Og ishockeypresident Nils Gerhard Nilsen sier til avisa at det også er for å redusere faren for skader.
Sportssjefen varsler på sin side at han ikke har tenkt å gjøre noe med saken i likestillingens ånd.
Jentene gjør det sjøl
Da må jentene gjøre jobben sjøl. Slik de måtte i langrenn (det var farlig for kvinner å ta seg ut fysisk, mente idrettslederne) og i hopp (det var farlig for jenter å hoppe så langt, mente idrettslederne).
– Det er på tide å endre reglene. Det står vi jenter sammen om i hele landet, sier lagleder for Storhamar-jentene Merete Trettebergstuen.
– Det er kjedelig at reglene er slik, sier Maren Frøhaug. Men noen ganger takler hun likevel. Hun spiller nemlig både på jentelaget og guttelaget. Og med gutta takler hun.
– Så det hender jeg glemmer meg når jeg spiller jentehockey, sier hun og ler:
– Da blir det noen utvisninger.