Hopp til innhold

Instagram nektet å hjelpe politiet

ELVERUM(NRK): Jenter har vurdert å ta livet sitt på grunn av press fra overgriperen fra Elverum. Men politiet vet ikke hvem de er fordi Instagram sier nei til å hjelpe dem.

Instagram nekta å hjelpe politiet

FINNER IKKE JENTENE: Politiadvokat Henning Klauseie (tv) og etterforskningsleder Roger Næss vet fortsatt ikke hvem 60 av ofrene i overgrepssaken er.

Foto: Anne Kri Løberg / NRK

Mannen står i Sør-Østerdal tingrett tiltalt for overgrep mot 38 jenter på sosiale medier. Politiet mener det egentlig er over 100 ofre.

Den tiltalte har sagt seg skyldig i alle punktene i tiltalen, og innrømmer at han vært i kontakt med flere jenter.

Tilsto overgrep

HUSKER IKKE: Den tiltalte elverumsingen husker ikke sjøl hvor mange og hvem han har vært i kontakt med.

Foto: Trond Ivan Hagen / NRK

Men han nekter for at han har pressa dem til nakenbilder. I hvert fall er det ingen beviser i denne saken på det, sier mannens forsvarer Jostein Løken.

Fare for liv og helse

Mannen oppretta en profil på Instagram der han kalte seg «Sara Hellene 14». I rollen fikk han kontakt med jenter fra 10-16 år som han truet til å sende nakenbilder og utføre seksuelle handlinger med seg selv og andre.

Vi vet at potensialet i saken er tre ganger så stort som det mannen er tiltalt for, sier politiadvokat Henning Klauseie.

Under etterforskningen så politiet bilder av over 100 forskjellige jenter. Men jentene brukte fiktive navn på Instagram. Og Instagram nekta å hjelpe politiet med å oppgi hvem de var.

Vi fikk blankt nei, selv om vi prøvde å bruke nødrettsbetrakninger i vår anmodning, sier Klauseie.

Politiet så på samtalen mellom overgriperen og jentene at det kunne være fare for liv og helse til barna. Det var jenter som ga utrykk for at de ikke orket å leve lenger hvis de måtte fortsette å sende bildene.

Vi så at han tett opp til pågripelsen hadde vært i kontakt med ei jente som vurderte å skade seg sjøl og det som verre er. Vi ønsket å komme til raskt for å hjelpe henne, sier krimsjef i politiet i Elverum Roger Næss.

De vet hun er norsk, men vet ikke hvem hun er.

Lette etter detaljer i bilder

NRK har forsøkt å få et svar fra Instagram i USA på hvorfor politiet ikke fikk tilgang. De svarer at de tar sikkerhet alvorlig, og at de jobber tett med rettsmyndigheter når det er fare for liv og helse. De svarer ikke på hvorfor de sa nei til politiet i Elverum.

Instagram nektet hjelpe politiet

KALLENAVN: Brukere kan bruke kallenavn på Instagram så ingen andre enn Instagram vet hvem de er.

Foto: Anne Kri Løberg / NRK

I dag er vi avhengige av hva selskapet sjøl mener om saken for å få de opplysningene vi trenger, sier Henning Klauseie.

For etterforskerne i denne saken har det ikke vært lett.

Det er synd for vi mener det er viktig å komme i kontakt med disse jentene for å hjelpe dem, sier Roger Næss.

Rettssaken har avdekket at flere av jentene har tatt stor skade av overgrepene.

De får hjelp, men de navnløse ofrene får ikke politiet hjulpet.