Overgrepsoffers mor: – Hun sier det går bra, men jeg ser hun sliter

ELVERUM (NRK): De visste ikke at døtrene var ofre i en stor overgrepssak før politiet ringte. Nå følger de rettssaken mot mannen de mener har ødelagt livet til jentene deres.

Odd Henning Svalheim

SØR-ØSTERDAL TINGRETT: Bistandsadvokat Odd Henning Svalheim i samtale med moren til en av jentene som ble tvunget til å sende intime bilder av seg sjøl til en elverumsmann. Fire av foreldrene har snakket med NRK, men ønsket å være anonyme for at ikke døtrene deres skal bli gjenkjent.

Foto: Linda Vespestad / NRK

Fire foreldre følger rettssaken i Sør-Østerdal tingrett mot elverumsmannen som innrømmer at han tvang 38 jenter til sende ham intime bilder og videoer via sosiale medier.

– Jeg var på jobb da politiet ringte. Jeg visste ikke hva jeg skulle tro. Det var et sjokk, vantro og lammelse. Jeg ble fryktelig redd, forteller en mor.

Politiet ba dem ta døtrene, som var mellom ti og elleve år, til Barnehuset der de skulle avhøres, men kunne ikke fortelle hvorfor. Jentene reagerte ulikt på beskjeden. Ei sa hun ikke visste hva det handlet om, ei begynte å gråte.

– Tårene strømmet nedover kinnene hennes, og hun sa det var ikke noe å snakke om.

Foreldrene ønsker å være anonyme av hensyn til barna.

Vil ikke snakke

Aktor Thorbjørn Klundseter, forsvarer Jostein Løken

FLERE UKER: Det er satt av åtte uker til rettssaken. Aktor er Thorbjørn Klundseter (t.v.) her i samtale med forsvarer Jostein Løken.

Foto: Linda Vespestad / NRK

Nesten ingen av jentene har fortalt foreldrene hvor mange bilder eller videoer de måtte sende, eller hva de måtte gjøre med seg sjøl eller med andre jenter.

– Min datter har fortalt, men jeg skjønner nå at hun ikke har fortalt alt. Hun sier det er bilder med og uten undertøy, men det er langt mer enn det.

De tror jentene vil beskytte seg, og ikke minst foreldrene, samt at de skammer seg.

En mor ser at datteren sliter og har prøvd å få henne til å ta imot profesjonell hjelp, men hun vil ikke. Moren håper at hun én dag ombestemmer seg.

– Hun smiler og sier «Det går bra, mamma», men jeg sliter veldig med at jeg er sikker på at hun sliter med ting som hun ikke vil fortelle. Det begynner å gå mer og mer opp for meg når jeg sitter her i rettssaken, og ser konsekvensene av det tiltalte har gjort. Jeg frykter veldig for fremtiden hennes.

Alle har snakket med barna om nettvett, men likevel ble døtrene lurt til å sende nakenbilder.

– Vi kan ikke nekte dem å være på sosiale medier for dette er deres hverdag. Vi må følge med på hva de gjør, snakke med dem og gjøre dem mest mulig rustet til å håndtere dette framover, sier de fire foreldrene.

– Lettet

Døtrene er svært lettet over at tiltalte trolig blir fengslet lenge. Elverumsingen har tilstått, og ba om unnskyldning under rettssakens første dag.

Foreldrene tror ikke på det han sier.

– Alle unnskyldninger han kommer med nå er bare pisspreik, for å si det pent, sier faren til et av ofrene.