Mindreårig tvunget til å sende 1500 bilder av seg selv

I løpet av et halvt år tvang han den mindreårige jenta til å sende 1500 bilder og filmer av seg selv. Hun er en av 38 jenter elverumsingen nå er tiltalt for grove overgrep via nett mot.

Odd Henning Svalheim

Odd Henning Svalheim er bistandsadvokat i saken.

Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

Politiet mener Elverums-mannen i 40 åra har begått overgrep mot over 100 jenter på nett i Norge og utlandet. Hovedtyngden av overgrepene skjedde i første halvår 2015. 38 er identifisert og mannen risikerer 12 års forvaring når saken starter i Sør-Østerdal tingrett tirsdag.

Les: Elverumsmann siktet for voldtekt og overgrep mot 38 jenter

Sidestilles med voldtekt

Som Sara Hellene (14) fikk han kontakt med jenter helt ned i niårsalderen i hele landet og i Danmark.

Gjennom trusler tvang han jentene til å utføre seksuelle handlinger med seg selv. Han skal også ha spredt overgrepsbilder på nettet. Overgrepene foregikk ofte i månedsvis.

Han tvang også unge jenter til å utføre seksuelle handlinger med hverandre. Han er også tiltalt for overgrep mot en venninne av sønnen som overnattet hjemme hos ham.

Handlingene er så alvorlige at det sidestilles med voldtekt.

Jostein Løken

Jostein Løken forsvarer elverumsingen.

Foto: Linda Vespestad / NRK

Innrømmer skyld

Mannens forsvarer Jostein Løken sier at han har lagt alle kort på bordene.

– Han er svært lei seg for det som har skjedd. Han har tilstått omtrent alt som står i tiltalebeslutninga og gjort sitt beste for å medvirke til oppklaring av de forholdene han er tiltalt for.

Ifølge Løken vil den tiltalte gjerne gjøre opp for seg.

– Han vil sone sin straff, betale erstatning og oppreisning og prøve å reparere best mulig det som har skjedd, sier Løken.

Det har tidligere kommet fram at mannen tidligere har søkt om hjelp, uten å ha fått det. Dette blir et moment i forsvaret til Løken:

– Han har gjort sitt beste for å få hjelp mot en drift han ikke har hatt kontroll over. Det har ikke gått slik han ønsket, og det er et moment i saken, sier Løken.

Les: Overgrepssikta: – Fikk ikke psykologhjelp

– Skadet for livet

Ifølge bistandsadvokat Odd-Henning Svalheim er det svært individuelt hvordan ofrene har taklet denne saken.

– Noen vet ikke at saken går. Andre kan være skadet for livet. Det er åtte stykker det ikke har gått greit for, sier Svalheim.

Han opplyser at han har bedt om oppnevning av en sakkyndig som skal si noe om hvordan slike type overgrep påvirker barn. Det er et av ofrene som skal møte selv i retten. Det er nemlig kun et offer som er over 16 år, opplyser Svalheim.

Avhør av andre ofre vil bli spilt av i retten og påtalemyndigheten sitter på et svært omfattende materiale av bilder, videoer og chattelogger.

Det er satt av åtte uker til saken.