Vil ha 14 års forvaring for overgrepstiltalt

– Tiltaltes kontakt med jentene har vært sterkt manipulerende og svært spekulativ, sa aktor Thorbjørn Klundseter i rettssaken mot en mann tiltalt for overgrep mot 38 jenter.

Thorbjørn Klundseter

FORVARING: Statsadvokat Thorbjørn Klundseter er aktor i saken mot elverumsmannen. Klundseter la ned påstand om forvaring. Rettssaken har pågått i Sør-Østerdal tingrett i flere uker.

Foto: Linda Vespestad / NRK

En mann fra Elverum er tiltalt for å ha presset jenter til å sende ham intime bilder via sosiale medier. I tillegg er han tiltalt for to voldtekter der han fikk jenter til å utføre seksuelle handlinger med seg sjøl, og en voldtekt der han og en annen mann sammen truet ei jente. Han har innrømmet straffskyld.

Aktor Thorbjørn Klundseter la ned påstand om forvaring i 14 år, med en minstetid på ni år. Forsvarer Jostein Løken mener påstanden er for streng, og er langt over rettspraksis i lignende saker.

– Bygger ned motstand

Mannen er tidligere dømt for lignende forhold, og skal ha hatt kontakt med ei jente kort tid etter at han var ferdig med å sone dommen.

– Han bygger opp tilliten til jentene, og bygger ned motstanden. Han fremstår som en jente de kan stole på. Garden disse jentene har bygges systematisk ned. Når garden senkes introduseres bilder, sa aktor Thorbjørn Klundseter i sin prosedyre.

Jostein Løken

FORSVARER: Advokat Jostein Løken er tiltaltes forsvarer. Tiltalte erkjenner straffskyld.

Foto: Linda Vespestad / NRK

Han mener tiltaltes fremgangsmåte for å få intime bilder av jentene var spekulativ, kalkulerende, planmessig og hensynsløs.

– Han opptrer som en jente for lettere å få bilder. Han utgir seg for å være noe eldre enn målgruppen han retter seg mot, jenter i 10–13 års alderen. Grunnen til det kan være at det kan være tøffere for yngre jenter og ha kontakt med eldre jente.

Googlet seg sjøl

Mannen sa til jentene at han ville legge ut bilder av jentene på internett hvis de ikke sendte flere bilder. Noe som førte til at noen jenter googlet seg sjøl hver dag.

– Han ber jentene tar bilder av ansiktet sitt synlig da de tar intime bilder. Det gjør han for å ha et bedre verktøy da han truer med å legge ut bilder. Noen er utsatt for massivt press.

Aktor Klundseter fortalte litt om alle jentene i sin prosedyre og hva de har gått igjennom, deriblant ei 11 år gammel jente.

– Det gjør sterkt inntrykk å se hvordan tiltalte jobber for å få henne til å gjøre som han vil.

– Er pedofil

Det er først under rettssaken at elverumsmannen har innrømmet at han blir seksuelt tiltrukket av barn.

– Det har nå gått opp for meg hva problemet er etter å ha sett og hørt hva jeg har gjort. Før gikk jeg i en boble i et tankekaos.

I går konkluderte rettspsykiater Michael Setsaas med at elverumsingen er pedofil og risikoen for nye overgrep er høy.